U kakvoj ste formi? Uradite ovaj test i provjerite svoje zdravlje

Čak i ako vam se čini da je neozbiljno, ova provjera će vam pokazati u kakvoj ste formi i daće vam elana da radite na kondiciji i zdravijoj ishrani.

Naučnici kažu da način na koji izvodite svakodnevne aktivnosti može da vam kaže više o vašem zdravlju nego vađenje krvi ili kompletan skener tijela, prenosi "Rajders dajdžest".

Iako može da zvuči neozbiljno, ova tri mini-testa najbrže će vam pokazati u kakvoj ste formi i dati elana da poradite na kondiciji i zdravijoj ishrani.

  1. Stajanje na jednoj nozi

Pokušajte da stojite na jednoj nozi, širom otvorenih očiju, i ostanite u toj poziciji najmanje 60 sekundi. Ako počnete da gubite ravnotežu poslije samo 20 sekundi, moguće je da imate neuroloških problema.

  1. Gore-dolje

Ustanite i sjednite 10 puta zaredom i pratite koliko vam treba vremena za to. Britansko istraživanje pokazalo je kako oni koji su mogli da ustanu i zatim ponovo da sjednu do deset puta u roku 21 sekunde imaju veće šanse za duži život. Naime, ovaj test pokazuje koliko imate energije, koliko su snažni vaši mišići, kakva je vaša koordinacija, kao i organi za disanje. Ako vam ne uspijeva da to uradite za 21 sekundu, promijeniti ishranu i za početak više šetajte.

  1. Dotaknite svoje nožne prste

Sjedite na pod, glave i leđa oslonjenih o zid. Pokušajte zatim rukama da dotaknete svoje nožne prste. Što je veća udaljenost do vaših prstiju, to je veća šansa da imate kardiovaskularne probleme. Dokazano je da fleksibilnost tijela utiče i na fleksibilnost arterija. Kada su arterije fleksibilne, krv može nesmetano da cirkuliše. Ali ako su one 'zakrčene', zbog nezdravih navika i manjka kretanja, srce će imati poteškoća u pumpanju krvi, a vaše tijelo će biti u opasnosti od srčanog udara.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković