Nutricionistkinja otkriva - Ova navika sabotira proces mršavljenja

Nutricionistkinja Temi Lakatoš Šems otkrila je jednu naviku koja onemogućava mršavljenje – potpuno izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane. Mnogi ljudi misle da su skoro svi ugljeni hidrati loši za mršavljenje, ali nutricionistkinja kaže da to uopšte nije tačno.

Naime, ugljeni hidrati mogu biti veoma dobri za naše zdravlje, ali njihovo potpuno eliminisanje može izazvati upravo suprotan efekat. Kako navodi, potpuno izbjegavanje ugljenih hidrata može dovesti do debljanja.

„Ugljeni hidrati su kao gorivo za vaš mozak i mišiće, i kada ih ne konzumirate, nije neobično da se osjećate iscrpljeno i imate intenzivnu želju za njima ili šećerom jer vašem mozgu i tijelu je potreban brz oporavak. To često dovodi do prejedanja upravo one hrane koju pokušavate da izbjegnete“, dodaje Šems.

Ona savjetuje da ako želite da smršate, a to vam ne ide, treba da uzmete u obzir kako se osjećate ako ste izbacili ugljene hidrate iz ishrane.

„Da li se kasnije osjećate umorno ili to dovodi do prejedanja? Ako jeste, potrudite se da u svaki obrok unesete malu količinu zdravih ugljenih hidrata“, savjetuje Šems.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić