Pripremite lagani tri leće, koji osvaja na prvi zalogaj

Tres leches torta, poznata i kao pan tres leches ili kolač od tri mlijeka, tradicionalni je latinoamerički desert koji je posljednjih godina osvojio svijet.

Sastoji se od laganog i vazdušastog biskvita koji je natopljen mješavinom zaslađenog kondenzovanog mlijeka, nezaslađenog kondenzovanog mlijeka i punomasnog mlijeka, što ga čini veoma sočnim.

Razne verzije ovog kolača su u Latinskoj Americi popularne od 19. vijeka, a vjeruje se da je široku popularnost stekao 1940-ih, zahvaljujući uključivanju recepta na etikete limenki Nestlé kondenzovanog mlijeka.

RECEPT:

Za pripremu će vam trebati glatko brašno, prašak za pecivo, so, jaja, šećer, punomasno mlijeko, ekstrakt vanilije, nezaslađeno kondenzovano mlijeko, zaslađeno kondenzovano mlijeko, punomasno mlijeko, slatka pavlaka, šećer u prahu i cimet u prahu (po želji).

Priprema biskvita

Prvo zagrijte pećnicu na 180 stepeni i dublji lim za pečenje dimenzija 22×33 cm namažite maslacem. U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Zatim u dvije srednje velike posude odvojite žumanca od bjelanaca.

U posudu sa žumancima dodajte šećer i mikserom miksajte velikom brzinom dok žumanci ne postanu blijedo žuti. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te lagano miksajte dok se smjesa ne sjedini. Postepeno dodajte brašno uz miješanje špatulom. Nemojte previše miješati jer bi vam kolač mogao ispasti "gumen".

U drugoj posudi mikserom tucite bjelanca velikom brzinom. Kad se počnu pjeniti, postupno umiješajte ostatak šećera. Miksajte dok se ne formira čvrst snijeg. U smjesu sa žumancima lagano i nježno špatulom umiješajte snijeg od bjelanaca.

Ispecite kolač

Smjesu ulijte u pripremljen pleh i zagladite po površini. Stavite u pećnicu i pecite 25-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite kolač da se hladi 1 sat.

Zatim u maloj zdjeli pomiješajte nezaslađeno i zaslađeno kondenzovano mlijeko i punomasno mlijeko. Ohlađeni kolač izbodite viljuškom ili štapićem za ražnjiće te ga prelijte mješavinom mlijeka. Kolač ostavite u frižideru barem 1 sat ili preko noći kako bi se mlijeko upilo.

U srednje velikoj zdjeli izmiksajte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanilije dok se ne formira šlag. Izvadite kolač iz frižidera i namažite ga kremom. Po želji pospite cimetom i poslužite. I to je to! Tres leches je ukusan desert za svaku priliku i nije ga teško pripremiti.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić