Niko joj ne može odoljeti: Spremite kapri tortu po malo drugačijoj i još ukusnijoj recepturi

Obradujte sve ukućane neodoljivom poslasticom.

Kapri torta je čuvena poslastica čija priprema zahtijeva malo više vremena, ali se na kraju isplati. Često se služi na proslavama, a danas vam predlažemo da isprobate ovaj malo drugačiji recept za poznatu tortu. Pravi se sa mekanim beze korama od oraha, a premazuje želeom koji ste obogatili i malinama. Na kraju ide neprevaziđeni vanila fil i čokoladna glazura. Niko neće odbiti parče.

Sastojci:

Za koru:

9 bjelanaca

300 g šećera

2 kašike brašna

1 kašika sirćeta

300 g sjeckanih ili mljevenih oraha

Za fil:

600 ml mlijeka

2 kesice pudinga od vanile

300 g šećera

9 žumanaca

250 g putera

Za žele:

500 g jagoda

100 g malina

300 g šećera

2 kesice pudinga od jagoda

Za glazuru:

100 g čokolade

60 ml slatke pavlake

Priprema:

Kako se pravi kora?

Bjelanca ulupajte u čvrst šne postepeno dodajući šećer, pa dodajte sirće i još malo mutite, a onda lagano umiješajte brašno i orahe. Dobijenu smjesu sipajte u dublji pleh, koji ste obložili pek papirom, da kora bude deblja. Pecite na 180°C oko 20 minuta.

Žele nije težak za pripremu:

Jagode i maline odmrznite i procijedite svu vodu, pa pomiješajte sa šećerom i izblendirajte. Stavite da se kuvaju i kada smjesa provri dodajte puding. Kuvajte uz neprestano miješanje, dok se sastojci lijepo ne sjedine.

Ovako se pravi fil:

Žumanca pjenasto umutite sa šećerom, pa dodajte puding. Lijepo sjedinite da nema grudvica, pa smjesu sipajte u mlijeko koje ste stavili da se grije. Kuvajte, uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Fil ponovo umutite, pa dodajte umućeni puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom. 

Najlakši način za čokoladnu glazuru:

Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom.

Ređanje torte:

Preko ohlađene kore premažite žele od jagoda i malina i opet ostavite da se stegne u frižideru, pa sipajte preko fil. Dobro razmažite i prelijte čokoladnom glazurom.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković