Životni stil koji vodimo prije začeća utiče na dijete

Novo istraživanje, navodi list “Independent”, tvrdi da stanje našeg organizma prije začeća može kasnije da utiče na dijete.

To se posebno odnosi na osobe koje su gojazne, piju i loše se hrane.

Stručnjaci su u dva navrata analizirali životni stil 509 žena od 18 do 42 godine u Velikoj Britaniji i Australiji tri mjeseca prije začeća.

Kako su naveli, vrijeme prije začeća nije obuhvatilo mjesece i godine. Analize su pokazale da čak 96 odsto njih ima manji nivo gvožđa i folata nego što bi trebalo da imaju.

“Taj period je kritičan jer prekomjerna težina, loš rad metabolizma i loš način ishrane roditelja može kasnije da izazove hronične bolesti. Sve to ukazuje da javno zdravlje treba da bude na najvišem mogućem nivou”, rekla je vođa studije, profesorka Džudit Stefenson.

Iako su mnogi od nas svjesni lošeg uticaja alkohola i cigareta na dijete, dodaje profesorka, malo ko zna da i ishrana utiče na buduće potomke.

Ranija istraživanja, navodi dalje “Independent”, potvrdila su povezanost pretjeranog unosa kofeina, alkohola, pušenje, gojaznost sa razvojem kardiovaskularnih, metaboličkih, imunih i neuroloških bolesti djeteta u djetinjstvu i odraslom uzrastu.

Izvor:CdM