Uredite travnjak kao sa filma

Da li znate šta je najvažnije za lijep travnjak?

Bitna je sadnja, vrsta sjemena, ali za travnjak kao sa filma najvažniji su njega i održavanje.

Travnjak je potrebno prihranjivati minimalno jednom ili dva puta godišnje, a idealno jednom mjesečno. Prvo proljećno prihranjivanje travnjaka najbolje je obaviti u rano proljeće prije kiše, pri čemu ne treba pretjerivati s đubrivom.

Ukoliko sadite travu na proljeće, ne koristite proizvode za kontrolu korova. Odložite upotrebu takvih proizvoda dok novi travnjak ne pokosite najmanje tri puta. Inače, najbitnija stavka održavanja travnjaka jeste redovno košenje.

Stručnjaci preporučuju da se kućni travnjak kosi dva do četiri puta mjesečno od proljeća do jeseni, zavisno od vremenskih uslova i rasta trave. Najbolje je kositi kada trava dostigne visinu od osam do 12 centimetara. Čestim košenjem, stvara se čvršća i otpornija stabljika i podstiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha.

Početkom proljeća, prvo košenje vrši se na najnižoj visini kako bi se, poslije snijega i kiša, travnjak prosušio i provjetrio. Optimalan broj košenja u početku je od dva do tri puta mjesečno, kasnije se povećava na tri do četiri puta u mjesecu.

Sredinom jeseni broj se vraća na početnih od dva do tri puta, a u oktobru, dovoljno je kositi samo jednom mjesečno. U slučaju suše ne preporučuje se košenje, već zalivanje. Pokošenu travu nije dobro ostaviti na travnjaku osim u manjim količinama prije ljetnjih suša, jer se na taj način može dodatno poboljšati vlažnost zemljišta.

Boravak u bašti čuva zdravlje

Blagodeti boravka u bašti i bavljenja biljkama odavno su dokazane. Samo pola sata dnevno smanjuje stres, opušta mozak i umanjuje anksioznost. Uzgoj bilo kakve vrste biljaka zahtijeva i određenu fizičku aktivnost, pa se aktiviraju mišići, dublje diše, pa samim tim i smanjuje stres koji je najveći neprijatelj srca.

Naučno je dokazano da se ljudi osjećaju bolje ukoliko više vremena provode na otvorenom prostoru. Takođe, bolje spavaju, jer boravak na vazduhu u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću stvara zdrav umor.

Izvor:CdM