Pastu, jaja i brašno slobodno stavljajte u zamrzivač

Da li ste znali da pasta može da se zaledi?

Koja vrsta sira može da “preživi” u zamrzivaču? Kako treba zalediti jaja da bismo “izvukli” najviše iz njih?

Ovo su neke od namirnica za koje je manje poznato da mogu u zamrzivač.

Zelena salata

Brzo se kvari, pa ako imate višak, zaledite je. Kad je odmrznete, nećete moći da je koristite kao salatu, ali je idealna u smutijima, zato zaledite po nekoliko listova zajedno.

Pasta

Ako ste skuvali više nego što vam je potrebno, slobodno zaledite pastu. Najmanje trpi pasta skuvana “al dente”, pa je prije zamrzavanja pospite sa malo maslinovog ulja da se ne bi slijepila.

Jaja

Ne treba zamrzavati jaja u ljusci jer se voda širi na niskim temperaturama, pa postoji mogućnost pucanja ljuske, a ako se to desi povećava se vjerovatnoća zagađenja bakterijama. Ako baš želite da zaledite jaja, razbijte ih, umutite viljuškom i smjesu ubacite u posudu za led, otprilike po tri kašike u svaki dio. Ako vam dok pravite tortu ostanu bjelanca i njih možete zamrznuti na isti način, s tim što je preporuka da po dvije kašike stavite u svaki dio posude za led. Žumanca prethodno treba pomiješati sa malo soli ili šećera da bi zadržala teksturu, pa jednu kašiku stavite u posudu za led.

Sir

Neke vrste se po odmrzavanju lome i gube teksturu, zato je najbolje zamrznuti tvrde sireve.

Puter

Najbolji rezultat postići ćete ako puter zamrznete u njegovoj originalnoj posudi. Ako ste ga otvorili ili je upakovan samo u papir, uvijte ga u foliju i ubacite u posudu. Slani puter traje devet mjeseci u zamrzivaču, a neslani pet mjeseci.

Brašno

Svi tipovi brašna, uključujući i ono cijelog zrna mogu se zalediti kako bi im se produžio rok. Obratite pažnju samo na to da prije nego što počnete da kuvate, sačekate da brašno “dođe” na sobnu temperaturu.

Izvor:CdM