Riješite se nadutosti i smanjite struk

Postoji nekoliko načina da se riješite nadutosti i osjetite ogromno olakšanje.

Osim toga, smanjićete obim struka za nekoliko centimetara. Za to postoji više načina:

1. Izbjegavajte hranu koja nadima. Suzdržite se od mahunarki, luka, brokolija, kupusa i ostale hrane koja izaziva nadutost. Umjesto toga jedite jabuke, kruške i dinje jer su bogate pektinom koji blagotvorno djeluje na varenje.Banane, kivi i jagode takođe su dobar izbor, s obzirom na to da sadrže visoke nivoe kalijuma koji djeluje kao diuretik i povećava količinu soli u mokraći. To je dobra vijest jer višak soli može izazvati zadržavanje vode u tankom crijevu.

2. Izbjegavajte žvakaće gume. Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol, a oni povećavaju proizvodnju gasova u digestivnom traktu.

3. Smanjite unos mlečnih proizvoda. Jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost. Postoji mnogo alternativa mlečnim proizvodima poput rižinog ili kokosovog mleka. Smanjite i količinu proizvoda od pšenice.

4. Uzimajte probiotike. Odlični su ne samo za varenje (smanjuju proizvodnju gasova i regulišu bakterijsku neravnotežu u crevima), već i za poboljšanje raspoloženja i podsticanje imuniteta.

5. Opustite se. Stres uzrokuje povišenu proizvodnju kortizola i adrenalina, što može dovesti do nadutosti.

6. Ne pričajte dok jedete. Gutanje vazduha tokom jela uzrokuje nadutost.

Izvor:Analitika