POČNITE SA PRIPREMAMA: Ovo cvijeće treba da posadite u februaru!

Ako ste ljubitelji cvijeća, onda ste sigurno već počeli sa pripremama.

Iako se to ne bi reklo po trenutnim vremenskim neprilikama i niskim temperaturama, ljubitelji cvijeća uskoro će krenuti u sadnju!

Najlepše doba u godini za mnoge je proljeće. To je vrijeme kada dani postaju duži, a sunce sve češće dolazi na naše prozore. Drveće polako pupi, a rano projlećno cvijeće cvjeta u živopisnim bojama pokazujući nam svu svoju ljepotu, raskoš i boju.

Kako biste mogli da uživate u svim čarima prirode u svom domu i bašti, februar je pravo vrijeme za male baštenske radove i sadnju cvijeća u saksijama, piše Zadovoljna.hr.

S obzirom na to da promjenljivi vremenski uslovi s kojima se susrećemo u februaru znaju da iznenade, osjetljivije vrste biljaka potrebno je posijati u zaštićenom prostoru kako bi sjeme preživjelo povremeni mraz.

U bašti se mogu posaditi neke vrste lukovičastog cvijeća ako zemlja nije smrznuta, kao što su gladiole, a u zaštićenim prostorima se mogu posijati semenke i lukovice koje ukoliko želite možete da presadite napolje kada za to budu optimalni uslovi.

Osim gladiola, popularne su i petunije, a u rano proljeće možete da posadite i karanfile, žalfiju i lobeliju.

 

IZVOR: alo.rs