NAJMOĆNIJA voćka: Štiti od MALIGNIH oboljenja, a istovremeno JAČA IMUNITET, popravlja VID,...

Glavna karakteristika ovog ploda je što se, za razliku od drugih sličnih citrusnih biljaka, jede zajedno sa korom koja je prepuna hranljivih materija i veoma korisna za zdravlje.

Kumkvat je veoma ukusno, zdravo i zanimljivo voće. Izgledom neodoljivo podsjeća na mini pomorandžu, ali ima nešto kiseliji ukus. Znatno je sitnije, pa po proporcijama odgovara veličini kivija.

Glavna karakteristika ovog ploda je što se, za razliku od drugih sličnih citrusnih biljaka, jede zajedno sa korom koja je prepuna hranljivih materija i veoma korisna za zdravlje.

Ovo voće kao i većina citrusa sadrži velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. Ako do sad niste, mi ćemo vam navesti nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da probate ovo voće.

Jača imunitet

Kumkvat je fenomenalan izvorvitamina C, i to sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta i idealan je saveznik u borbi protiv prehlade i gripa.

Za ljepšu i zdraviju kožu

Kada govorimo o antioksidansima, trebamo spomenuti i koliko je dobar kumkvat za kožu. Naime, on štiti epiderm i posebno se savjetuje da ga konzumirate ukoliko se izlažete sunčevim zracima. On će blokirati štetno UV zračenje i spriječiti oštećenja na koži, a zaštitiće vas i od pojave melanoma. Veoma je efikasan i kad je uklanjanje bora u pitanju, a kod starijih osoba provjereno uklanja i staračke pege.

Koristite mini pomorandže za mršavljenje

Ukoliko tražite efikasan i zdrav način da izgubite višak kilograma, mini pomorandža je siguran izbor koji će vas oduševiti. Uključite ga u svoju svakodnevnu ishranu i pomozite vašem tijelu da se riješi viška soli, vode i masnoća. Kumkvat za mršavljenje je djelotvorno rješenje, ali imajte na umu da je potrebno da budete i fizički aktivni kako bi postigli najbolje rezultate.

Popravlja vid i štiti oči

Ljekovitim svojstvima kumkvata dodaćemo i činjenicu da kombinacija vitamina A i beta karotena, kojima ovo voće obiluje, veoma povoljno utiču na zdravlje očiju i na sam vid.Ukoliko imate problema sa čulom vida, najbolje rješenje jeste da redovno konzumirate kumkvat voće. Ono će spriječiti sve degenerativne promjene, primijetićete i značajan napredak i poboljšanje, a ujedno ćete smanjiti rizik od pojave katarakte.

Štiti od malignih obolenja

Pošto sadrži dosta antioksidanata, kao što su lutein, karotenoidi i tianin, osobina koja je veoma važna za vaš organizam jeste da se on uspješno bori protiv razvoja tumora. Flavonoidi kojima obiluje kumkvat voće sprječavaju mutacije koje dovode do pojave kancera, a kod već oboljelih osoba pomoći će njegov razvoj i dalje širenje.

Protiv pojave kamena u bubregu

Kiselina iz ovog voća pomoćiće vam da spriječite rast i razvoj kamena u bubregu. Pripremajte svakog dana sok od kumkvata kako biste vašem urinarnom traktu obezbijedili preko potrebne minerale i vitamine. Oni će ujedno spriječiti formiranje stranih tijela u vašim bubrezima, a ukoliko su već prisutni veoma efikasno će ih eliminisati iz vašeg organizma.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Konzumacijom kumkvata snižavate povišen holesterol i trigliceride u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata kalijumom koji održava dobar nivo tečnosti u tijelu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline poznate da su od velikog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Štiti od dijabetesa

Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Štiti od upala

Fitonutrijenti, antioksidanti i tanini su dokazano snažni borci protiv upalnih stanja u organizmu koje uzrokuju slobodni radikali. Kumkvat se odličnim pokazao u prevenciji artritisa i krutih arterija.

 

Upotreba u ishrani

Prije jela ovu voćku malo protrljajte među prstima, da otpusti sokove i ulja koja imaju slatkasti citrusni ukus i na ovaj način će biti puno ukusniji. Ukusom najviše podsjeća na mandarinu, a jedina razlika je u obliku i što je kora dovoljno mekana da se može jesti.

Kumkvat možete dodavati u salate, bilo one od povrća ili od voća, jer se veoma lijepo uklapa i daje im lijep u prijatan ukus.

Od ove voćke se baš kao i od ostalih citrusnih voćkica mogu pripremati, džemovi, sokovi, pite. Zbog svog karakterističnog ukusa, mini pomorandže su odličan izbor za pravljenje koktela, bombona, marmelade kao i ukusnih kolača.

IZVOR: uspesnazena.com