Evo kako da pronađete više vremena za sebe

Ljudi su društvena bića i niko od nas ne voli osjećaj usamljenosti. Međutim, ponekad je samoća upravo ono što nam je potrebno kako bi se opustili i lijepo odmorili. Kada primijetite da imate sve manje vremena za sebe, pauzirajte sve ostale obaveze i opustite se.

Recite ne

Ne možete biti baš svuda i baš svima ugoditi. Nemogućnost odbijanja poziva ili molbi za pomoć je jedan od razloga zašto možete biti pod stresom. Lijepo je pomagati drugima, ali to ne možete baš uvijek raditi jer jednostavno nemate snage i vremena. Počnite da razmišljate više o sebi i odredite prioritete.

Planiranje vremena

Spontanost je dobra, ali u današnjem svijetu postaje gotovo nemoguća, posebno tokom radne nedjelje koja nam je ispunjena brojnim obavezama. Zato nema apsolutno ništa loše u planiranju vremena unaprijed. Na ovaj način ćete pronaći više vremena za sebe, a manje za neke stvari za koje ćete shvatiti da spadaju u kategoriju nebitnih. 

Lični kutak

Svako od nas treba da ima ono jedno mjesto koje može nazvati samo svojim. To može biti cijela soba ili samo jedan mali kutak u stanu. Bez obzira na veličinu, on treba da bude sređen baš po vašem ukusu tako da se možete u potpunosti opustiti. Objasnite ukućanima koja je svrha tog kutka i napomenite da vam ne smetaju kada se povučete u njega.

Vježbajte

Fizička aktivnost je odlična za naše zdravlje, lijep izgled, ali i opuštanje. Vježbanje zaista opušta i smanjuje količinu stresa. Ako vas je preplavila negativna energija, krenite na aerobik ili neku borilačku vještinu. A ukoliko želite da se opustite, izaberite jogu ili pilates.

Isključite se

Odredite vrijeme tokom dana koje ćete provesti dalje od posla, računara i telefona. Neka to za početak bude i samo 15 minuta, a vremenom će vam se ova sloboda osladiti, pa ćete produžiti vrijeme koliko god vama odgovara.

 

Izvor: Cdm