Kako da izađete na kraj sa djetetom koje vas ignoriše

Jedan od najvažniji dječijih ciljeva jeste da otkriju svoje okruženje i razviju u njemu sopstvenu nezavisnost. Ignorisanje vas kao roditelja je jedan dio tog procesa (ma koliko frustrirajuće bilo). Istraživanjem ovog problema bavila se Ešli Džej, poznati psiholog iz Johanezburga. Pretvaranje da vas ne čuju je način da testiraju vaše granice i spoznaju kakva je vaša reakcija na ovakvu situaciju.

Ešli predlaže šest strategija koje možete primijeniti kada se vaše dijete pretvara da vas ne čuje:

1. Budite sigurni da su vaši zahtjevi specifični i izvodljivi

Zahtjevi poput “Sredi svoju sobu”, su previše nejasni za mališane. Umjesto toga, pokušajte sa nekim konkretnim zahtjevom, recimo: “Molim te, spakuj svoje igračke u kutiju”.

2. Pojednostavite svoje zahtjeve

Moguće je da vas dijete ignoriše jer ne razumije vaše zahtjeve. “Sa dvije godine, djetetu su potrebne instrukcije sa svega jednim ili dva zahtjeva”, istakla je Ešli. “Molim te, popni se na sprat i pronađi svoje cipele.” ili “Molim te, dođi ovamo i sjedi pored mene.”

3. Budite dosljedni

Ukoliko mu kažete da ustane sa stola, a on vas ignoriše, istog trenutka ga sami podignite odatle.

4. Motivišite svoje dijete

Mališani vole da im se laska, tako da komplimenti i nagrade idu ruku pod ruku sa voljom djeteta da uradi ono što želite. Na primjer “Jako sam ponosna na tebe što si ovako brzo donio svoju jaknu” ili “Veoma dobro umiješ da slušaš”. Ešli govori da možete koristiti neki podsticaj kako bi vas dijete poslušalo. Neka sličice budu nagrada svakoga puta kada reaguje na vaš prvi zahtjev.

5. Koristite alternative za “ne”

Postoji velika vjerovatnoća da vas dijete ignoriše jer previše često čuje “ne”. Umjesto: “Ne, ne možeš da jedeš slatkiše sada”, kažite mu: “Možeš jesti slatkiše poslije ručka”. Kada djetetu date izbor, dajete mu šansu da se pokaže na pravi način. Recite “da” kada god možete i koristite svaki momenat da ohrabrite dijete prije nego da ga ograničavate. Kada želi da se popne malo više uz penjalicu, bolje kažite: “Hajde da to pokušamo zajedno”, nego: “Ne, još si mali za to”.

6. Imajte razumijevanja

Zamislite sebe u razgovoru sa prijateljicom, kada iznenada morate da prekinete ono što radite da biste obavile nešto drugo istog trenutka. Nemamo uvijek vremena da privolimo djecu da se voze autom ili da ih molimo da operu ruke, ali, kada god je to moguće, pustite dijete da zastane prije nego što istog trena mora da obavi neku drugu aktivnost.

“Ukoliko se brinete što vas dijete ignoriše mnogo češće nego što vas sluša, možete porazgovarati i sa doktorom o ovom problemu. Teško da će neki ozbiljan problem biti posrijedi, ali je dobro testirati sluh ili dozvoliti stručnjaku da da procjenu razvoja”, ističe psiholog.

Izvor: yumama