Predstavljen Agrobudžet za 2024. godinu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su danas mjere podrške iz Agrobudžeta za 2024. godinu poljoprivrednim proizvođačima u 12 crnogorskih opština, saopšteno je iz tog resora.

Kako navode, sredstva koja su Agrobudžetom opredijeljena za ovu godinu iznose 75.064.097,04 eura. Iz nacionalnog budžeta opredijeljeno je 51.354.861,97 eura, iz donacija 15.559.235,07 eura, a iz kreditnih sredstava 8.150.000,00 eura.Kako su kazali, proizvođači su pokazali značajno interesovanje u svim opštinama. Nakon prezentacija imali su priliku da postavljaju pitanja i da daju sugestije."Posebno su iskazali zainteresovanost za mjeru koja se tiče nabavke mehanizacije, bazena i bistijerni, za novi IPARD program - Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore, kao i za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji, sa posebnim akcentom na preradu mlijeka na gazdinstvu.

Takođe su iznijeli stav za jačom podrškom mladim farmerima i potrebom za osnivanjem garantnog fonda kako bi mogli doći do kredita. Više pitanja je bilo i u vezi rada veterinarske službe i registra životinja kao i pitanja koja se tiču seoske infrastrukture", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor:RTCG

Foto: MPŠV