Glavni dio Fiskalne strategije odnosiće se na smanjenje poreza i doprinosa na rad

Vlada je izradila novu Fiskalnu strategiju, što je ključni dokument, između ostalog i za sve strane investitore, a jedan od njenih glavnih segmenata odnosiće se na dalje smanjenje nameta, odnosno poreza i doprinosa na rad, najavio je premijer Milojko Spajić.

On je na konferenciji Otvoreno sa premijerom, koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham) u Crnoj Gori, kazao da država tri godine nije imala Fiskalnu strategiju, ocjenjujući da je to sramota.„To je ključni dokument koji daje smjernice svakom ko pravi planove investiranja. Pohvaljujem rad Ministarstva finansija koje je uspjelo da za kratko vrijeme napravi Fiskalnu strategiju, praktično od nule. Dalje smanjenje nameta, odnosno poreza i doprinosa na rad, biće jedan od najvećih dijelova te Fiskalne strategije“, rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima, ako je nešto opterećivalo privredu Crne Gore, to je bila nepredvidivost, uključujući i poreski sektor.„Najavljivali smo Evropu sad 2, da idemo u dalje smanjenje opterećenja, odnosno poreza i doprinosa na rad. Druga stvar na kojoj ćemo raditi je fiskalna disciplina, odnosno moraćemo da začepimo sve te rupe gdje su se potencijalno prihodi decenijama odlivali“, poručio je Spajić.Vlada, kako je najavio, namjerava i da jako ozbiljno shvati sivu i crnu ekonomiju, koja znači izgubljene prihode za državu, kao i za zdravi dio privrede.

Izvor:RTCG

Foto: gov.me