Opozicija traži zakazivanje premijerskog sata

Poslanici opozicije zatražili su od predsjednika Skupštine da danas zakaže sjednicu posvećenu premijerskom satu za 29.mart, navodeći da bi u protivnom bio prekršen Poslovnik. 

Poslanik Građanskog pokreta (GP) URA, Miloš Konatar kazao je na sjednici parlamenta da je sjednicu posvećenu premijerskom satu neophodno zakazati danas, kako bi ona bila održana 29.marta. "Opet dolazimo u situaciju u kojoj smo bili u decembru, a to je da premijer Milojko Spajić odbija da dođe na premijerski sat”, rekao je Konatar, dodajući da predsjednik Skupštine Andrija Mandić nezakazivanjem sjednice krši Poslovnik. Konatar je naglasio da, bez obzira na to da li će Spajić doći na premijerski sat, Skupština ima zakonsku obavezu da zakaže sjednicu posvećenu premijerskom satu u toku svakog mjeseca redovnog zasijedanja. Konatar je naglasio da Spajić može da ne dođe na tu sjednicu, dodajući da mu to neće biti prvi da pokaže takav odnos prema parlamentu. "Mi skoro mjesec čekamo da premijer nađe vrijeme kad će doći na premijerski sat”, rekao je Konatar. On je pozvao na zaštitu digniteta institucije Skupštine.

Potpredsjednik Skupštine iz Pokreta Evropa sad (PES) Boris Pejović kazao je da očekuje da će Poslovnik biti ispoštovan. Pejović je dodao da nikakav rok još nije prekršen. On je kazao da je saglasan da je značajno da se zakaže premijerski sat u Skupštini i ispoštuje poslovnik. Poslanik Nove Srpske demokratije Slaven Radunović kazao je da je saglasan da je obaveza da se zakaže premijerski sat, dodajući da će to biti učinjeno. “Mandić je pokušavao da nađe zajednički termin i došlo se malo u škripac sa vremenom, ali ne vjerujem da se može desiti da na Kolegijumu, gdje svi traže premijerski sat, neko bude protiv toga da se zakaže u najkraćem roku”, rekao je Radunović.

Poslanik Socijaldemokratske Crne Gore (SD) Boris Mugoša kazao je da je situacija jasna, a to je da se sjednica sa premijerskim satom mora sazvati do kraja marta. “Da li će se pojaviti premijer i ministri, mi na to ne možemo da utičemo”, rekao je Mugoša. On je ukazao i na rokove koje imaju poslanici za postavljanje pitanja, navodeći da je to klasičan primjer nekorektnog odnosa izvršne vlasti prema parlamentu. I poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić smatra da je danas posljednji rok da se sazove sjednica, a da se ispoštuje Poslovnik. "Za mene je poražavajuće da postoji ovolika količina neozbiljnosti u odnosima Vlade i parlamenta.

Mi ovdje već treći ili četvrti put raspravljamo o tome da li će premijer da dođe i ispoštuje svoju obavezu”, rekao je Nikolić. On je naglasio da poslanici ne znaju hoće li biti premijerskog sata, niti kada će on biti. “Ne možemo da se pripremimo za pitanja i ulazimo u opasnost od kršenja rokova za postavljanje pitanja”, rekao je Nikolić. Prema njegovim riječima, na taj način se ne doprinosi povjerenju građana u institucije. Poslanika Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović pozvao je na poštovanje Poslovnika.“Nevjerovartno je da ponovo razgovaramo na ovaj način, da predsjednik Skupštine ne nalazi za shodno da zakaže sjednicu u zakonskom roku od 15 dana, ili bar ovom kraćem od sedam dana”, rekao je Smailović.

Izvor:MINA

Foto:MINA