"Pravosuđe ruinirano, prilika da SDT sasluša Mugošu"

Jedan od lidera Koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) Milan Knežević saopštio je da je Crna Gora ovih dana mogla da vidi da je crnogorsko prvosuđe potpuno devastirano i ruinirano i da za to ne snosi odgovornost samo Vesna Medenica, već značajan broj sudija i političara.

Ističe da se pokazalo da je veliki broj kriminalaca mogao da utiče na presude. "Sve što smo ukazivali tokom 'Državnog udara', da se radi o montaži i sprezi institucije, politike i kriminala, potvrđeno je kada su objavljene prepiske između Ljuba Milovića i Petra Lazovića", rekao je Knežević u Jutarnjem programu "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG.  Navodi da je sada prava prilika da specijalni tužilac sasluša sutkinju Suzanu Mugošu, budući da sumnja da je presuda u Apelacionom sudu kupljena.  Kazao je i da su objavljeni novi transkripti Suzane Mugoše i Vesne Medenice. "Ako sada nema dovoljno razloga da se sasluša Suzana Mugoša, onda je jasno da su crnogorskom sudstvu potrebne korjenite reforme. Juče se Suzana Mugoša stavila u službu kavačkog klana", istakao je Knežević. Na pitanje o ulozi Radoja Zvicera u svemu, jedan od lidera ZBCG kaže: "Oni su išli u Kotor i tražili novac za presudu, angažovali su izvjesnog D. da posjeti muža Seke Piletić i kaže mu ne postoji novčani iznos koji nijesu spremni da plate da se osude Andrija Mandić, ja, Mihailo Čađenović..." Dobili su, dodaje, informaciju da je formiran predmet o tom slučaju. "Ako je formiran, zbog čega Andrija Mandić i ja nijesmo saslušani kao oštećeni do dana današnjeg", pita Knežević. Na pitanje da li je moguća reforma pravosuđa, on odgovara: Smatram da treba naći novi model do izbora sudija jer je jasno da je značajan broj sudija bio pod uticajem organizovanih kriminalnih grupa, Vesne Medenice... "Ako postoji politička volja i spremnost, treba da izaberemo sedmog sudiju Ustavnog suda, kao i nedostajući broj članova Tužilačkog savjeta. Mislim da postoji spremnost i za izbor troje članova Sudskog savjeta, a mislim da smo blizu i izbora vrhovnog državnog tužioca... Uz promjene Sudskog savjeta, neophodno je da dođe i do promjene Tužilačkog savjeta. Smatram da treba naći novi model do izbora sudija jer je jasno da je značajan broj sudija bio pod uticajem organizovanih kriminalnih grupa, Vesne Medenice..." Komentarišući nedavno hapšenje bivšeg čelnika Uprave policije Slavka Stojanovića, Knežević ističe:

"Stojanović je trebao da bude uhapšen u paketu sa Veselinom Veljovićem. Jasno je sada da je većina vodećih političkih funkcionera bila na pozicijama da omogućava nesmetan šverc cigareta i narkotika. U transkriptima imamo da je Ljubo Milović, obični policijski funkcioner, imao 40 miliona dolara na računu. Ono što je 2015. radio razbijajući mirne proteste, tjerajući građane gumenim mecima, prebijanje, zaslužuje da se ispita..."

Izvor:RTCG