Crna Gora zainteresovana za ekonomsku saradnju sa Njemačkom

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otpočeo je zvaničnu posjetu Njemačkoj na poziv predsjednika te zemlje Frank-Valtera Štajnmajera. Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Milatovića će danas dočekati uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi gdje je predviđen tet-a-tet sastanak sa Štajnmajerom, a zatim i bilateralni sastanak delegacija dviju država.

Teme razgovora biće jačanje bilateralne političke i ekonomske saradnje između država kao i podrška Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore. Milatović se sinoć sastao sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede na temu jačanja ekonomske saradnje između dviju država.

“Zainteresovani smo za privlačenje njemačkog kapitala u tzv. greenfield investicije, intenziviranje privredne saradnje i organizovanje poslovnih foruma, kao i jačanje trgovinske razmjene u narednom periodu”, poručio je Milatović.

On je kazao da je Crna Gora veoma zainteresovana za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u našoj zemlji. Sastanku su prisustvovali predstavnici Hamburg port consultinga, kao i kompanije iz ICT, farmaceutskog i energetskog sektora. Fokus razgovora bio je na transportnoj infrastrukturi - Luci Bar, telekomunikacijama i energetici.

Predstavnici njemačke privrede, među kojima i onih preduzeća koja već posluju u Crnoj Gori poput Telekoma i Stada, saopštili su kako postoji značajno interesovanje tih kompanija za ulaganje u Crnu Goru. Najavili su dolazak biznis delegacije iz Njemačke u našu zemlju početkom naredne godine i poručili da žele da grade institucionalno partnerstvo i da pomognu evropske integracije naše zemlje.

U okviru posjete Njemačkoj predsjednik Milatović biće danas gost i Njemačkog društva za vanjsku politiku.

Izvor: RTCG