Zabranjena prodaja energetskog pića “Prime”

Popularno piće Prime koje se proizvodi kao napitak u bocama, ali i kao eneregetsko piće u limenkama ne može se trenutno naći na našem tržištu jer je njegova prodaja zabranjena, dok se ne uradi ispitivanje tog napitka.

Ovo je Portalu RTCG potvrdio director Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

On nam je kazao da se “Prime” prvi put pojavio na tržištu Crne Gore polovinom septembra ove godine kada je uvezeno ukupno 288 komada energetskog napitka, od oko 395 kilograma.

“Proizvod je uvezen sa Kosova, dok je zemlja porijekla proizvoda Velika Britanija. Uvoznik je kompletnu količinu distribuirati kroz svoja dva maloprodajna objekta”, kazao je Đaković.

S obzirom na to da se radi o malim količinama urađen je identifikacijski, i senzori pregled, te je stavljen na tržište.

 “Napominjemo da proizvodi iz ove grupe nikada nisu bili predmet prijavljivanja kroz RASSF sistem (sistem brzog uzbunjivanja), a poznato je da se nalazi na tržištu Evropske unije”, navodi Đaković.

Kaže da je Uprava na čijem je on čelu, iz predostroznosti novu pošiljku tog proizvoda zadržala kako bi je ispitali.

“S obzirom na to da se radi o znatno većoj količini, Uprava je zadržala i zabranila stavljanje u promet, a proizvode uputila na sveobuhvatna laboratorijska ispitivanja u cilju provjere i utvrđivanja svih parametara bezbjednosti”, pojašnjava Đaković.

Nakon dobijanja rezultata ističe da će obavijestiti javnost o rezultatima ovih analiza.

“Na tržištu trenutno nema ovih proizvoda”, zaključuje Đaković.

Izvor: RTCG