Saša Čađenović ostaje u pritvoru

Uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović ostaće u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva, odlučio je Viši sud, potvrdila je za Portal RTCG savjetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković.

Viši sud je tako prihvatio predlog SDT-a, koji je tražio produženje pritvora jer, kako je saopšteno, postoji opasnost od Čađenovićevog bjekstva ukoliko se nađe na slobodi, kao i opasnost da može uticati na saučesnike. Podsjetimo Čađenović, prema optužnici koju je ove sedmice protiv njega podiglo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), prikrivao je izvršioce najtežih krivičnih djela i nije pokretao krivične postupke protiv njih, tako što je uklanjao krivične prijave protiv vođa i pripadnika kriminalnog kavačkog klana, Radoja Zvicera, Igora Božovića, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Aleksandra Paunovića i Aleksandra Ljumovića, piše, između ostalog u optužnici SDT-a, u koju je Libertas imao uvid.

To su, navodno, bile naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, koja su Čađenoviću prenošena preko drugih pripadnika, a koje je specijalni tužilac, sa drugim članovima kriminalne organizacije iz Uprave policije, "prihvatio da izvršava u cilju realizacije kriminalnog plana“. Tužilac Čađenović je, piše u optužnici, postao član zloglasne kriminalne organizacije kavački klan u drugoj polovini 2020. godine.

On je, tvrdi SDT, Zvicera, Vujotića, Živkovića i Dragana Kneževića, u spisima tužilačkih predmeta predstavljao kao nepoznata lica, iako je znao njihov identitet."Čađenović je iz spisa predmeta, koji su se vodili protiv pripadnika kriminalnog kavačkog klana, uklanjao izvještaje i prikrivao podatke dobijene od Europola, a koje je lično dobijao na USB memoriji. Tako dobijeni materijal selektovao je i na CD narezivao samo određene komunikacije, koje je potom, uz spise predmeta u kojima je dobio te podatke, dostavljao sudu”, piše u optužnici.

Izvor:RTCG