Medenica: Od akciza na duvan naplaćeno 22 miliona više

Zabranom skladišenja duvanskih proizvoda u carinskim zonama značajno je povećana legalna prodaja duvana, a samim tim i povećanje prihoda od akzica, kazao je državni sekretar Ministarstva finansija Miloš Medenica.

On je, u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG, saopštio da je za 11 mjeseci ove godina uvećana naplata prihoda po osnovu akciza na duvanske proizvode za 53 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"To znači da smo više od 22 miliona eura naplatili nego 2021. godine, što znači i da su legalni distributeri duvanskih proizvoda za 11 mjeseci ostvarili veću prodaju za 120 tona duvana", rekao je Medenica.Istakao da je sivo tržište značajno smanjeno."Ta borba ne smije stati, jer se radi o vrlo profitabilnoj kriminalnoj aktivnosti", poručio je Medenica.Govoreći o Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, Medenica je kazao da će one unaprijediti regulisanje novih duvanskih proizvoda."Ministarstvo finansija je već uputilo Ministarstvu zdravlja inicijativu koja se tiče regulisanja novih duvanskih proizvoda, tako u cilju njihovog ograničenja upotrebe i dostupnosti maloljetnim licima", naveo je Medenica.

On je kazao da naša regulativa treba bila stroža od one u zapadnoj Evropi, zbog, kako je pojasnio, mentaliteta i jer nismo spremni za strogo poštovanje pravila.

Izvor: rtcg