Potpise trebalo provjeriti i za lokalne izbore

Za predstojeće lokalne izbore u Podgorici i drugim opštinama građani ne mogu da provjere da li je njihov potpis zloupotrijebljen prilikom davanja podrške nekoj od lista, jer nema aplikacije koja je bila aktivna pred predsjedničke izbore.

U Državnoj izbornoj komisiji (DIK) kažu da ne može biti spornih situacija zbog vjerodostojnosti potpisa, dok u nevladinom sektoru smatraju da je bilo neophodno aktivirati aplikaciju.

Naime, potpisi podrške na lokalnim izborima prikupljaju se preko obrasca na kojem je, pored jedinstvenog matičnog broja, neophodan i broj lične karte ili pasoša. To je, kažu u Državnoj izbornoj komisiji, razlika u odnosu na način prikupljanja potpisa za predsjedničke izbore, koja je propisana Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Sekretar DIK-a, Veljo Čađenović, smatra da je mala vjerovatnoća za zloupotrebe, kada su potrebna oba broja.

"Kada su potrebna oba broja vrlo je mala vjerovatnoća da se može švercovati i jedno i drugo. U biračkom spisku nema broj lične karte tako da je to što se toga tiče smanjeno na minimum”, rekao je Čađenović za RTCG.

U NVO sektoru su saglasni da zakonsko rješenje za prikuplajanje potpisa podrške za lokalne izbore bolje nego za predsjedničke. Iako su podaci sa brojevima ličnih karata i pasoša građana manje dostupni, razloga za zabrinutost kažu ipak ima.

"Mogućnost zloupotreba postiji, jer su i oni dostupni u mnogim registrima koji vidimo nijesu sigurni i mogu da dospiju u ruke onih koji ih zloupotrebljavaju", kazala je Milica Kovačević iz CDT-a.

Izvor:rtcg