Promijenjena polovina ambasadora, kohabitacija nije laka

Šef diplomatije Đorđe Radulović je kazao da je tokom ove godine godine 18 od 37 šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava promijenjeno, što je oko 50 odsto. Radulović je to kazao na Odboru za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore, na kojem se razmatra "lnformacija o nastaloj situaciji u vezi sa kandidovanjem ambasadora Crne Gore i učincima kohabitacije".

Radulović je naveo da u okolnostima, kada nema kohabitacije, imenovanje ambasadora traje oko šest mjeseci. “Imamo kohabitaciju poslije 30 godina, koja ni u jednoj zemlji nije laka, a pogotovo ne u Crnoj Gori koja se prvi put srijeće sa kohabitacijom poslije tri decenije vladavine jedne koalicije”, kazao je Radulović. On je naveo da nijesu naišli na odaziv njegovi pozivi na spoljno-političke konsultacije. “Razlog je specifična politička situacija u zemlji”, kazao je Radulović i dodao da u Ustavu piše da predsjednik postavlja ambasadore. “Nemoguće je po Ustavu zaobići instituciju predsjednika”, naveo je Radulović i dodao da je dijalog sa predsjednikom Milom Đukanovićem održavan kako bi se “probila blokada”. Vlada je, kako ističe, utvrdila predloge za postavljenje za 12 ambasadora, a kako kaže Radulović, obavio je razgovore i sa predstavnicima parlamentarne većine.

Kazao je i da mu nije bilo jasno zašto pojedini kandidati za ambasadore nijesu dobili podršku Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore. “Predsjednik Đukanović je za dvoje od njih, koji su dobili pozitivno mišljenje Odbora  potpisao akreditive i oni će brzo biti poslati na radna mjesta”, naveo je Radulović. "Za sve predloge i sugestije koje dolaze sa svih strana ja sam spreman da ih čujem, jer nama ambasadori trebaju", naveo je Radulović. Predsjednik Odbora Miodrag Lekić kazao je da je nije bilo negiranja pojedinaca, odnosno kandidata za ambasadore, te da su pri glasanju za neke kandidate bili uzdržani, a ne protiv.

Izvor:RTCG