Krivokapić predložio da Vlada ima 16 ministarstava

Premijer Zdravko Krivokapić predložio je da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednička mjesta, 16 ministarstava i da se podijele četiri najobimnija resora, saopšteno je nakon sastanka lidera parlamentarne većine sa predsjednikom Vlade.

Lideri parlamentarne većine novinarima su kazali da je predlog Krivokiapića da se podijele obimni resori - kapitalnih investicija, javne uprave, digitalnog društva i medija, prosvjete, nauke, kulture i sporta i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je dat rok do 8. oktobra da daju sugestije i da 10. oktobra imaju zajednički stav i rješenja.

„Ako su 38 poslanika i premijer saglasni sa rekonstrukcijom, onaj ko je protiv toga treba da se suoči sa građanima i kaže zašto je protiv toga“, naveo je Milačić.

On je pozvao sve kolege iz većine, naročito iz URA-e, da dođu do kompromisa i iskoriste „veliku šansu za kompletno društvo“.

„U draftu premijera je navedeno da bi četiri najglomaznija resora mogla da dožive rekonstrukciju. To su resori prosvete, javne uprave, kapitalnih investicija i ekologije“, naveo je Milačić.

Potpredsjednik URA-e Miloš Konatar kazao je da dogovor Demokratskog fronta (DF) i Demokrata ne obavezuje URA-u i nema podršku URA-e.

„Ako se ne dođe do dogovora, Vlada nastavlja da funkcioniše, dok joj se ne izglasa nepovjerenje“, rekao je Konatar.

Konatar je rekao da predlog Krivokapića nije detaljan i da je to draft uopštenih konstatacija na kojima treba da se nastave dalji pregovori.

"To je samo polazna osnova na koje možemo dalje da razgovaramo", dodao je Konatar.

On je ponovio stav URA-e da Vlada mora ostati ekspertska i nestranačka.

„(Dritan) Abazović i njegova pozicija potpredsjendika Vlade je jedna od tri političke pozicije koje su podijeljene. Niko nije rekao da je Abazović kao ekspert i nestranačka ličnost u Vladi, već kao plod dogovora“, naveo je Konatar.

On je rekao je da su se na iskristalisala dva pristupa.

„Jedan pristup kolega koji je na fonu sporazuma između Demokratskog fronta (DF) i Demokrara i stav URA-e da je rekonstrukcija moguća na principima na kojima Vlada već postoji“, naveo je Konatar.

On je ponovio da bi sve drugo bilo novi politički momenat.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da je atmosfera na sastanku bila takva da su „ostavljena vrata za dalje dogovore“.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da je 38 poslanika vladajuće većine imalo veoma bliske stavove da je potrebna rekonstrukcija Vlade, a da su tri poslanika URA-e imala drugačiji stav.

"Krivokapić je kazao da šta god se dogovori parlamentarna većina, njemu je prihvatljivo", naveo je Mandić.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je čunjenica da je 38 poslanika na jednoj strani, a tri poslanika URA-e na drugoj.

„Čini mi se da se ne vidi izlaz iz ove situacije“, kazao je Knežević.

 

Izvor:mina