Proces uređivanja prebivališta biće potpuno transparentan

Konačan tekst Nacrta izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta uskoro će biti pripremljen, poručeno je sa sjednice Savjeta za kontrolu biračkog spiska održane u srijedu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), proces uređivanja prebivališta biće potpuno transparentan.

Iz MUP-a su kazali da su sjednici Savjeta prisustvovali i članovi Radne grupe za izradu predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

„Nakon konstruktivne diskusije i razmatranja pristiglih primjedbi, prijedloga i sugestija, dogovoreno je da će članovi Radne grupe, do sljedeće sjednice Savjeta, pripremiti konačan tekst Nacrta zakona i prezentovati ga“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Nacrt zakona biti predat skupštinskom Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, radi dalje komunikacije i koordinacije u radu, a sve u cilju dolaska do rješenja koje će dobiti najširu društvenu i političku podršku.

„Cilj nam je da ovaj proces učinimo što transparentnijim i da dođemo do rješenja koja će što preciznije urediti ovu oblast, uz puno uvažavanje ljudskih prava, ali i potrebe države da ima uređen registar prebivališta, od kojeg zavisi sprovođenje mnogih javnih politika“, istaknuto je na sjednici.

Sjednica je, kako se navodi, bila prilika da se konstatuje da je MUP, nakon stupanja na snagu Odluke Ustavnog suda, upisao u birački spisak sve crnogorske državljane, koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje biračkog prava shodno Ustavu Crne Gore.

„A koji nijesu bili upisani u birački spisak iz razloga potpunog oduzimanja poslovne sposobnosti“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Mina

Foto: Rtcg