Vlada realizovala 94% obaveza

Vlada Crne Gore je u prvih tri mjeseca ove godine radila intenzivno, posvećeno i odgovorno, ocijenio je na današnjoj sjednici premijer Duško Marković povodom usvojenog Izvještaja o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za I kvartal 2018, prema kojem je stepen realizacije obaveza tom periodu 94 odsto.

"Ovakav naš rad refklektuje se na konkretne i stvarne promjene u našem ekonomskom životu: ekonomija je zadržala dobar trend, prihodi se ostvaruju na zadovoljavajućem nivou, iznad plana su, investicije su nastavljene, stvaraju se prepotstavke za unapređenje našeg važnog sektora – energetike, u poljoprivredi imamo dobar trend, a dobri su i signalni iz prerađivačkog i metalskog sektora. I to je naš suštinski rezultat mimo pokazatelja iz Izvještaja koji su odlični", rekao je na sjednici predsjednik Vlade Duško Marković.

Iz Vlade je saopšteno da je Izvještaj pokazao da je stopostotne rezultate ostvarilo 14 od 18 ministarstava - Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo evropskih poslova, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo kulture, Ministarstvo nauke, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo sporta, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo zdravlja.

Ministartsvo finansija realizovalo je 91 odsto obaveza (10 od 11 obaveza), Ministarstvo održivog razvoja i turizma 80 odsto (4 od 5 obaveza), Ministarstvo rada i socijalnog staranja 75 odsto (3 od 4 obaveze), dok je Ministartvo vanjskih poslova ostvarilo 33 odsto (jednu od 3 obaveze).

"U Izvještaju je dat presjek stanja realizacije obaveza predviđenih Programom rada za I kvartal 2018. godine, u tematskom i normativnom dijelu, kao i u dijelu praćenja realizacije prioritetnih razvojnih projekata, sa pregledom podataka po resorima", navodi se u saopštenju.

Programom rada Vlade Crne Gore za I kvartal 2018. godine planirane su ukupno 84 teme, od čega 36 tema iz nadležnosti Komisije za politički sistem unutrašnju i vanjsku politiku i 48 tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

"Od ukupnog broja planiranih, realizovane su 34 teme iz nadležnosti Komisije za politički sistem unutrašnju i vanjsku politiku i to: 32 iz tematskog dijela i 2 teme iz normativnog dijela. Iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, i realizovano je 45 tema i to: 34 iz tematskog dijela, 2 iz normativnog dijela Programa i 9 tema iz oblasti praćenja realizacije prioritetnih razvojnih projekata", piše u saopštenju.

Pored tema predviđenih Programom rada za 2018. godinu, Vlada je u I kvartalu razmotrila ukupno 416 ostalih tema i to: 9 predloga zakona, 16 uredbi, 75 odluka, 1 strategiju, 74 informacija, 25 izvještaja, 6 ugovora, 41 platformu, dala mišljenje ili saglasnost na 5 inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti kao i 155 drugih tema iz nadležnosti Vlade.

"Ovakav intenzitet i rezultat svjedoči o obimu aktivnosti, efikasnosti i posvećenosti Vlade rješavanju svakodnevnih pitanja koja život nameće", ocijenjeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Izvor:rtcg