Plagijatorima na UCG rok od 30 dana da izmijene rad

Senatori Univerziteta Crne Gore izjasniće se na sjutrašnjoj sjednici o predloženoj odluci za korišćenje softvera za utvrđivanje plagijata na UCG, kojije kupljen prošle godine.

U dokumentu je pojašnjeno da je odlukom propisano da će se pravila primjenjivati na postupke sticanja diplome magistarskih/master studija i doktorskih studija na Univerzitetu Crne Gore, kao i postupke objavljivanja publikacija u okviru izdavačke djelatnosti Univerziteta Crne Gore, uključujući i postupke počete prije stupanja na snagu odluke u kojima nije donijeta konačna odluka.

Plagijatom će se, kako je predloženo, smatrati kopiranje, odnosno korišćenje istog ili sličnog sadržaja, teksta, paragrafa ili dijela paragrafa, ideje, metode i tome slično, bez korišćenja navodnika i navođenja izvora iz kojeg je preuzeto, kao i autoplagijat koji se odnosi na korišćenje ranije publikovanog djela (parcijalno ili u cjelini) od istog autora bez adekvatnog navođenja izvora.

Plagijat nastao prevođenjem i neadekvatno parafraziranje bez navođenja izvora ne može se utvrditi korišćenjem softvera za detekciju plagijata iThenticat, istaknuto je u dokumentu.

Izvor: CdM