Nova pravila za investitore na gradilištima

Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i zdravlju na radu. Predlogom je predviđeno da investitor na gradilištu mora angažovati jednog ili više koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu.

Iz Vlade je saopšteno da se tim izmjenama domaće zakonodavstvo usaglašava sa direktivama Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta koje se odnose na mjere za podsticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja zaposlenih na radu i minimalne zahtjeve za zaštitu i zdravlje na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, kao i sa standardima Međunarodne organizacije rada.

"Proširivanjem obaveza projektanta i investitora, propisuje se obaveza određivanja jednog ili više koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu kada radove izvode ili je predviđeno da ih izvode dva ili više izvođača. Investitor mora da odredi koordinatora/koordinatore za zaštitu i zdravlje na radu posebno za fazu izrade projekta i posebno za fazu izvođenja radova. U diskusiji je konstatovano da će donošenje Zakona doprinijeti podizanju nivoa zaštite i zdravlja na radu kroz zakonsku obavezu i odgovornost relevantnih subjekata u radnoj sredini", navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Predlog izmjena Zakona o sredstvima za ishranu bilja.

"Dopunama se obezbjeđuje dodatno usaglašavanje sa EU direktivom o uslugama i preciziraju pojedine odredbe koje se odnose na amonijum nitratna đubriva visoke koncentracije azota, a sa kojima se postupa na specifičan način, povezuju se pojedini članovi zakona vezani za prvo stavljanje u promet sredstva za ishranu bilja sa njihovim upisom u registar, kao i preciziraju uslovi za uvoznike sredstava za ishranu bilja", navodi se u saopštenju. 

Izvor:rtcg