Uz otvorene granice projekcija Vlade realna

Projekcija Vlade da će Crna Gora ostvariti do 65 odsto turističkog prometa iz 2019. kada je bio veći od milijardu eura, realna je ukoliko granice budu otvorene, a PCR testovi ukinuti, ocijenili su u razgovoru za Vikend novine predstavnici turističkih agencija.

Oni se nadaju da aktuelna vlast neće napraviti grešku prethodne, te da će državu ostaviti otvorenom, kao što je i obećano.

“Bili smo svjedoci kako je turistička sezona uništena, a nije morala da bude baš toliko loša”, kazao je Vikend novinama vlasnik turističke agencije Srđan Kovačević.

On je naveo da su rezultati njegove agencije, kao i ostalih u zemlji i svijetu “katastrofalni”.

“Posljednje dvije decenije najveća prijetnja radu turističkih agencija bio je terorizam, ali aktuelna pandemija je nadvisila sve što smo do sada preživjeli. Za našu branšu je karakteristično da turizam prvi strada, a posljednji se oporavlja”, naglasio je Kovačević.

Direktor druge turističke agencije Sreten Kankaraš naveo je da rezultati njihovog poslovanja bilježe značajan pad. On je dodao da agencija za sada nema ugovorenih aranžmana, jer je zdravstvena situacija u zemljama Zapadne Evrope još neizvjesna, zbog čega nijesu definisani uslovi putovanja.

“Uzimajući u obzir zvaničnu statistiku da u redovnim uslovima oko 70 odsto ukupnog prihoda od turizma ostvare gosti koji u Crnu Goru dolaze iz regiona i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, smatramo da je projekcija Vlade realna ukoliko granice budu otvorene, a mogućnost dolaska bez dodatnih ograničenja, kao što su PCR testovi”, ukazao je Kankaraš, dodajući da se nadaju dobroj sezoni ukoliko se ispune potrebni preduslovi.

Kovačević tvrdi da bi prošlogodišnja sezona bila bolja da je Crna Gora dozvolila ulazak u zemlju sa PCR testovima.

“Projekcije Vlade da će biti prihod od 60 do 65 odsto od rekordne 2019. su optimistične i želim da se ostvare. Svi turistički radnici treba da se angažuju i doprinesu privlačenju turista, kako bismo ojačali turističku privredu, a time i ekonomiju i državu”, istakao je Kovačević, podsjećajući da Crna Gora dominantno zavisi od rezultata u turizmu.

On je poručio i da turistima iz regiona, odakle ih i dođe najviše, treba predstaviti Crnu Goru kao sigurnu destinaciju.

“Treba normalizovati avio-linije prema Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, jer sa tih tržišta imamo veću šansu da privučemo turiste nego iz zemalja EU. Što se tiče aranžmana za inostranstvo, Galileo će realizovati putovanja za destinacije gdje Crnogorci mogu ući sa PCR testom, a to su, za sada, Turska, Egipat i Dubai”, kazao je Kovačević.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je juče da Vlada pokušava da doprinese ponovnom uspostavljanju avio-linija sa tržištima Rusije, Bjeorusije i Ukrajine. On je, tokom radne posjete opštini Budva kazao da je Savjetu za borbu protiv korona virusa predložio dodatnu liberalizaciju ulaska u Crnu Goru za turiste sa tržišta Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

Izvor:rtcg