Avioni ToMontenegra nisu spremni za let

Tokom inspekcijskog pregleda Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) konstatovala je nepravilnosti u pogledu održavanja svih aviona iz flote Montenegro erlajnza, pa i dva aviona koja su u međuvremenu prešla u vlasništvo nove avio-kompanije To Montenegro, saopšteno je Pobjedi iz ACV.

Inspekcijski nadzor flote obavljen je sredinom marta.

"Na osnovu konstatovanih nepravilnosti, donesena su rješenja kojima su privremeno ukinuta uvjerenja o plovidbenosti svih kontrolisanih vazduhoplova, uključujući i avione registarskih oznaka 4O-AOA i 4O-AOB. To znači da su svi kontrolisani avioni trenutno neplovidbeni", kazao je Pobjedi direktor Sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja u Agenciji Mileta Nikolić.

On je naveo da je ovlašćeni inspektor za vazdušni saobraćaj Agencije izvršio inspekcijski nadzor radi utvrđivanja ispunjenosti propisanih zahtjeva za kontinuiranu plovidbenost aviona iz flote Montenegro erlajnza.

Nikolić je pojasnio da je u međuvremenu, došlo do promjene vlasništva i operatora nad dva nadzorom obuhvaćena aviona, registarskih oznaka 4O-AOA i 4O-AOB. Ova dva vazduhoplova sada su u vlasništvu kompanije To Montenegro, koja je postala i njihov operator.

Nikolić navodi da je Agencija već angažovana na provjeri određenih aktivnosti koje obavlja operator ovih vazduhoplova, kompanija To Montenegro, kako bi ovi avioni bili dovedeni u plovidbeno stanje.

"U svakom slučaju, ukidanje rješenja kojima su privremeno ukinuta uvjerenja o plovidbenosti ovih vazduhoplova i izdavanje potvrde o provjeri plovidbenosti, neće biti moguće dok ne budu ispunjeni svi regulatorni zahtjevi u pogledu plovidbenosti vazduhoplova. Sigurnost vazdušnog saobraćaja jeste apsolutni prioritet za Agenciju za civilno vazduhoplovstvo i u tom smislu će biti okosnica u našem postupanju", rekao je Nikolić.

Naveo je da Agencija u kontinuitetu sprovodi redovan nadzor nad sigurnošću vazdušnog saobraćaja.

"Po potrebi organizujemo i vanredne inspekcije. U konkretnom slučaju inspekcija je realizovana na osnovu inicijative lica koje je podnijelo prijavu u pogledu pitanja održavanja vazduhoplova u sklopu flote Montenegro erlajnza", saopštio je Nikolić, ne precizirajući o kom licu se radi.

Na pitanje Pobjede da li će dva aviona kompanije To Montenegro biti spremni za polijetanje do kraja maja ili početka juna, za kada se najavljuje da će kompanija To Montenegro biti operativna, iz Agencije su naveli da nijesu u mogućnosti da odgovore na to pitanje.

"Agencija nije u mogućnosti da odgovori na ovo pitanje, jer dinamika rješavanja konstatovanih nepravilnosti i vraćanje aviona u plovidbeno stanje zavisi isključivo od vlasnika, odnosno operatora aviona kompanije To Montenegro", kazao je Nikolić.

Izvor:rtcg