Protesti širom Crne Gore zbog obljube devetogodišnje djevojčice

U više crnogorskih gradova danas će biti ogranizovani protesti građana, nakon što je prije nekoliko dana u Podgorici obljubljena devetogodišnja djevojčica.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji kazala je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da će okupljanja građana biti organizovana u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi, Baru i na Cetinju. Ona je rekla da je važno pokazati da će djeca biti zaštićena. “Vjerujemo da će ovo imati vrlo jasnu poruku.

Ovdje pričamo o ljudskim pravima, o nečemu što vrlo lako možemo da riješimo, o nečemu što je neophodno da bi naša djeca bila sigurna”, kazala je Mihailović. Kako je navela, pozivaju sve građane koji žele da se pridruže da sa sobom ponesu plišanu igračku i da je ostave tokom, ili nakon okupljanja. Mihailović je kazala da u Crnoj Gori postoji neka vrsta registra osoba osuđenih za krivična djela protiv polne slobode učinjenih nad djecom. "Mi smo sa Ministarstvom pravde dogovarali da se oformi registar. Tu ima dosta neriješenih pritanja, kako da bude organizovan, ko može da mu pristupi, da li da bude javan”, rekla je Mihailović. Ona je poručila da registar treba unaprijediti. “Sa druge strane imamo veliki broj koraka koji su neophodni da bi uopšte mogli da kažemo da su djeca zaštićena. Počev od izuzetno niskih kazni. Imali smo kaznu od deset mjeseci”, kazala je Mihailović.

Izvor:RTCG