Crna Gora posvećena zajedničkom učešću u mirovnim misijama

Tokom predsjedavanja A5 inicijativom, Crna Gora će biti posvećena i podizanju nivoa interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na zajedničko učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, čime zemlje ovog regiona dokazuju spremnost za aktivan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

To je saopšteno na sastanku političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje A5, održanom danas u Podgorici. Njime je ozvaničen početak predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, prvi put u statusu države članice NATO-a.

Generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Vučinić i generalni direktor za politiku odbrane Ministarstva odbrane  Ivica Ivanović ukazali su na značaj koji je Povelja odigrala u jačanju političkog dijaloga i praktične saradnje zemalja regiona i podršku koju je pružila integracionim procesima, što je do sada rezultiralo članstvom u NATO tri članice A5.

Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja članica A5 inicijative – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i SAD-a, kao i  zemalja posmatrača – Kosovo, Slovenija i Srbija.

Izvor: CdM