Odlazak u zatvor, šteta za DF na izborima

Član predsjedništva Demokratskog Fronta Milan Knežević juče je i Višem sudu uložio žalbu na presudu kojom je osuđen na četiri mjeseca zatvorske kazne zbog napada na policajca 17. oktobra 2015. godine tokom razbijanja protesta Fronta.

U žalbi je navedeno da bi odlaskom Kneževića na odsluženje zatvorske kazne u vremenu trajanja izbornih procesa za predsjedničke i lokalne izbore Demokratska narodna partija i DF pretrpjeli značajnu i nenadoknadivu političku i materijalnu štetu.

“Taj vid uticaja na rezultat mogao bi se odraziti na smanjenje broja glasova predsjedničkom kandidatu kog eventualno bude predložio DF i smanjenje podrške na lokalnim izborima u trinaest opština izražene kroz smanjenje broja odborničkih mandata”, navodi se u žalbi koju je Knežević uputio Višem sudu.

Knežević je, prethodno, u srijedu podnio i Ustavnu žalbu na presude Višeg i Osnovnog suda u Podgorici, kojom je tražio da do izricanja konačne odluke, Ustavni sud donese privremenu mjeru odlaganja izvršenja zatvorske kazne.

Od Ustavnog suda je, takođe, tražio da utvrdi da li su presudama Osnovnog i Višeg suda povrijeđena prava na pravično suđenje i slobodu mirnog okupljanja, te da ukine obje presude i predmet vrati prvostepenom sudu na novo suđenje.

Podgorički Osnovni sud Kneževića je prvobitno osudio na sedam mjeseci zatvora, ali je tu kaznu Viši sud kasnije preinačio na četiri mjeseca.

Izvor:RTCG