"Sudbina Crne Gore je u EU"

Predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, ocijenio je u crnogorskom parlamentu, da je Crna Gora pokazala snažnu volju da pristupi Evropskoj uniji.

Poručio je da će Crna Gora biti među prvim zemljama Zapadnog Balkana, koje će ući u EU. Junker je naglasio da su nezavisni mediji stub vrijednosti EU.

Za manje od 12 godina uspjeli ste da pređete nevjerovatan put, poručio je Junker. Podsjetio je da je Crna Gora od 2006. i obnove nezavisnosti, postala članica UN, MMF-a, STO, a od prošle godine i NATO-a.

Junker je pohvalio i ostvarenja Crne Gore na putu ka EU.

"Sve to pokazuje jednu snažnu volju koja prevazilazi običan tehnički pristup. Radi se o dubokom angažmanu i to potvrđuje i podrška opozicije, kada je put ka EU u pitanju. Ovaj angažman ne treba da slabi, ali ne treba pomiješati brzinu i kvalitet reformi, posebno krucijalnih - reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i poštovanja nezavisnosti medija. Nezavisni mediji su stub naših vrijednosti i mi mu zaista pridajemo veliki značaj", poručio je Junker.

On je Crnoj Gori čestitao što je uspostavila neophodni zakonodavni okvir i poručio da će EK, sada više nego ikada, iz blizine pratiti način na koji se to zakonodavstvo primjenjuje.

"I trenutak vašeg ulaska u EU će zavisiti upravo od tih odgovora i u toj mjeri postoje neki nezgodni trenuci, neka pravosudna pitanja, kada su u pitanju afere vezane za pranje novca, da li je korupcija tretirana u nezavisnom okviru, da li su mediji nezavisni...Dakle, sve su to pitanja koja se ne odnose isključivo na Crnu Goru, već i sve zemlje kandidate. I ponekad, moram priznati, i na neke zemlje koje su već članice EU", poručio je Junker.

Izvor:RTCG