Počela kampanja “Birajmo šta gledamo”

Kampanja “Birajmo šta gledamo”, koja je počela danas, utiče na podizanje nivoa svijesti o važnosti medijskog opismenjavanja roditelja, staratelja i djece, kao i o važnosti odabira medijskih sadržaja za djecu, kazao je direktor Agencije za elektronske medije (AEM) Abaz Džafić koji je sa šefom  predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Kogali, ozvaničio početak kampanje.

“Ne smijemo zanemariti činjenicu da mediji u ovom procesu imaju nezamjenjivu ulogu. Oni posjeduju mogućnost da se njihov glas čuje, da otvore debate, ukažu na probleme kako bi doprinijeli istinskom djelovanju od javnog interesa“, kazao je Džafić. Zbog toga kako je naveo, UNICEF i AEM planiraju da ostvare značajniju saradanju sa medijima i novinarima, kako bi iskoristili potencijal medija da podstaknu djecu i roditelje na proaktivan stav prema uređenoj konzumaciji medija. Prema riječima Džafića, to će omogućiti djeci da u svom razvoju budu u kontaktu sa sadržajima koji su oslobođeni govora mržnje i predrasuda, a podstiču toleranciju. „Potrudimo se, pokažimo da nam mediji jesu prijatelji, i da djeluju u službi svih nas“, poručio je Džafić.

Kako su brojne studije pokazale, nasilje u medijima može doprinijeti povećanoj agresivnosti kod djece, kao i  to da obrazovni sadržaji u medijima mogu pomoći djeci da brže usvoje određena znanja i vještine, zbog čega je ključno pažljivo birati medijske sadržaje.

kako je istakao Kogali, istraživanja širom svijeta pokazuju da djecu treba usmjeravati još od njihovog prvog susreta s medijima. „To je prije svega zadatak roditelja. Zbog toga i započinjemo kampanju medijske pismenosti sa tri TV spota koji se obraćaju roditeljima i čija je ključna poruka - Birajmo šta gledamo”, istakao je Kogali.  On je pojasnio da medijska pismenost zanči sposobnost da se različiti medijski sadržaji koriste, analiziraju, kritički procijene i stvaraju. „U 21. vijeku, ona je jednako  važna kao i tradicionalna pismenost pod kojom se podrazumijevaju čitanje i pisanje. Zato je i cilj kampanje “Birajmo šta gledamo” promocija medijske pismenosti među roditeljima i djecom, kao i unaprjeđenje kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta.Birajmo šta gledamo, analizirajmo i kritički razmišljajmo o svim medijskim sadržajima i radimo to zajedno sa našom djecom od ranog djetinjstva“, poručio je Kogali.

Inače, u okviru kampanje, biće sprovedeno istraživanje o tome kako djeca i roditelji koriste medije, kako i sa kime razgovaraju o medijskim sadržajima i kako tumače i koriste informacije iz medija. Takođe, kako je saopšteno, kroz kampanju će se pojačati saradnja između djece i medija, kako bi medijski izvještaji o djetinjstvu češće citirali mišljenja mladih i na kvalitetniji način obrađivali pitanja koja ih se tiču.

Saopštenej: Agencija za elektronske medije