Inspekcija utvrdila: Produžni kablovi iz Kine mogu da izazovu požar

Tržišna inspekcija pronašla je na tržištu 11 vrsta produžnih kablova iz Kine, čiji je promet zabranila jer je utvrđeno da mogu da izazovu električni udar i požar.

Kako je navedeno na sajtu potrošač.me, opasni produžni kablovi proizvedeni su u Kini, a proizvođači su Elstorm, Elit plus, Commel i Qiaosheng. Petostruka prenosna utičnica marke  Elstrom je bijele boje, proizvedena 2016. godine, oznake 16A, 250V – 3500W. Produžni kabal nema zatvarače, odnosno zaštitne poklopce na utičnicama. Uređaj je zapakovan u providnu kesu sa kartonskom etiketom na vrhu pakovanja.

Neispravna je i trostruka prenosna utičnica iste marke, oznake L= 1.5m, 16A, 250V – 3500W - navedeno je u izvještaju. Zabranjen je promet petostruke i trostruke prenosne utičnice elit plus proizvedene 2013, oznaka 16A/250V, max. 3500W.

“Ni ova dva uređaja nemaju zaštitne poklopce na utičnicama, zapakovani su u providnu kesu sa kartonskom etiketom na vrhu pakovanja, koja je u plavo-žutoj boji”, navedeno je u dokumentu.

Kako dodaju, požar može da izazove i trostruka prenosna utičnica proizvođača Commel koja je proizvedena 2010. godine.

“Oznaka je L = 5m, 16A/250V, max. 3500W, uređaj je zapakovan u providnu kesu sa kartonskom etiketom na vrhu pakovanja - piše na portalu.

Inspektori su pronašli čak šest utičnica proizvođača Qiaosheng iz Kine i povukli ih sa tržišta jer mogu da izazovu požar. Kako je precizirano, proizvodi su pronađeni krajem januara, i ne ispunjavaju standarde bezbjednosti.

“U pitanju su produžni kabal sa pet utičnica i pet prekidača u roze boji, čije su tehničke karakteristike 16A, 250V, oznaka CE, nema oznake za max snagu. Proizvod je zapakovan u providnu foliju, sa oznakom proizvođača odštampanom na kartonu, koji se nalazi na vrhu pakovanja. Neispravan je i produžni kabal, sa tri utičnice i tri dugmeta čije su tehničke karakteristike 15A, 250V, oznaka CE, USB priključak, nema oznake za max snagu, 50/60 HZ “, precizirano je u izvještaju.

Izvor:AntenaM