U novoj strategiji samo rokovi za Crnu Goru i Srbiju

Crna Gora i Srbija   jedine su države Zapadnog Balkana koje će u Strategiji Evropske komisije (EK) dobiti jasan kalendarski rok o mogućem pristupanju Evropskoj uniji (EU) do 2025. godine.

Datumi za evropske integracija ostale četiri zemlje regiona neće se spominjati, navodi se u najnovijoj i konačnoj verziji Strategije o kredibilnoj perspektivi Zapadnog Balkana, čiji je tekst usvojen na današnjem sastanku šefova kabineta u EK, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U dokumentu se Crna Gora i Srbija ponovo kvalifikuju kao lideri u regionu i njihov prijem u EU se predviđa za sedam godina.

“Pregovori o pristupanju su u toku sa Crnom Gorom i Srbijom. Sa snažnom političkom voljom, pružanjem realnih i održivih reformi i definitivnim rješenjima sporova sa susjedima, one bi potencijalno bile spremne za članstvo u perspektivi do 2025. godine”, navodi se u konačnoj verziji Strategije EK, koja će biti objavljena sjutra u Strazburu.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana će od tog dokumenta dobiti jedino perspektivu za evropske integracije bez izvodljivih kalendarskih rokova u mogućem pristupanju.

“Komisija je spremna da pripremi preporuke za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, na osnovu ispunjenih uslova. Uz trajne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidat za članstvo. Kosovo ima mogućnost održivog napretka kroz implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da napreduje na svom evropskom putu kada to dopuste objektivne okolnosti”, navodi se u dokumentu.

Osim tih suštinskih izmjena, strategija EK je u međuvremenu doživjela i promjene u jeziku koji će koristiti ta institucija u dokumentu.

EK je u strategiji odustala i od ambicije da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova do kraja naredne godine kako je isticano u prethodnim verzijama. 

U strategiji se naglašava da treba “hitno zaključiti sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji”.

Izvor:mina