Prošle godine 109 samoubistava

Uprava policije registrovala je tokom protekle godine 109 samoubistava, što u praksi znači da je skoro svaki treći dan neki građanin na sebe digao ruku.

Psiholozi i psihijatri ocjenjuju da su razlozi za suicid raznovrsni, te da uvijek treba reagovati na sumnje kada je ta pojava u pitanju jer se svaki problem može riješiti bez obzira koliko krupno izgledao u datom trenutku.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), sa 17 smrtnih slučajevana 100.000 stanovnika, naša država se nalazila u gornjoj polovini evropske rang-liste zemalja prema vrijednosti opšte stope suicida.

U periodu od 2011. do 2015. samoubistvo su izvršila čak 743 lica. Najveći broj samoubistava zabilježen je u gradovima na području nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica sa pripadajućim odjeljenjima bezbjednosti Podgorica, Kolašin, Cetinje i Danilovgrad, a zatim u Nikšiću, Šavniku i Plužinama. Suicid se najčešće izvrašava vješanjem i upotrebom vatrenog oružja.

Sudeći prema statistici, najviše osoba oduzme sebi život u starosnoj dobi preko 60 godina.

Prema riječima psihologa Marka Đurića svaki slučaj suicida je priča za sebe, a neki od glavnih razloga koji se navode su depresija, psihotični poremećaji, poremećaja ličnosti, kao i kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci. On kaže da osoba može izvršiti i samoubistvo kada je pod jakim stresom.

Izvor: RTCG