Odnosi s SAD osnaženi članstvom u NATO

Sadržajni odnosi Crne Gore i SAD osnaženi su savezništvom u NATO, ocijenjeno je tokom susreta ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića sa prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za međunarodne organizacije Džonatanom Murom.

Oni su, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Nujorku, istakli važnost uzajamne podrške u multilateralnim formatima. Podsjećamo, Darmanović je prisustvovao otvaranju Generalne debate 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja se održava u Njujorku.

Svjetski lideri govorili su na temu "Stimulisanje multilateralnih napora za iskorjenjivanje siromaštva, postizanje kvalitetnog obrazovanja, borbe protiv klimatskih promjena i inkluzije".

Tokom boravka u Njujorku, ministar Darmanović je, kako je saopšteno iz njegovom kabineta, razgovarao i sa generalnim sekretarom Unije za Mediteran Naserom Kamelom.

Na sastanku je bilo riječi o daljim modelima saradnje Crne Gore i Unije za mediteran, te pohvaljena uloga naše države na Zapadnom Balkanu, kao i ostvareni rezultati u procesu evropske integracije. Naglašena je važnost temeljnih vrijednosti Unije, među kojima su stabilnost regiona, ekonomska povezanost, kao i usklađenost sa pozicijama EU.

"Na marginama Generalne skupštine UN, ministar Darmanović je imao sastanak sa delegacijom Američko-jevrejskog komiteta.

Tokom razgovora akcentovan je značaj suprotstavljanja antisemitizmu na globalnom nivou uz poštovanje vjerskih, nacionalnih i etničkih prava. U tom kontekstu, pohvaljen je položaj Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i doprinos države njihovom bezbjednom životu", navode iz MVP.

 

 

Izvor:RTCG