Dan slobode medija uz obećanja za bolji položaj

Svjetski je dan slobode medija. Novinari u Crnoj Gori ga dočekuju sa dosta neriješenih pitanja. Iz EU poručuju da obezbejeđivanjem novca za projekte pomažu da se situacija u medjima poboljša, dok ministar kulture Aleksandar Bogdanović kaže da je ovaj dan podjetnik za sve institucije da afirmišu i podstiču slobodu i nezavisnost medija.

Evropska unija promoviše slobodne medije i obezbjeđuje novac za projekte koji unapređuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja, kazala je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Na svjetski Dan slobode medija proslavljamo suštinsku ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vijesti, već i kao stuba demokratije, kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom", ocijenila je Mogerinijeva.

Svjetski dan slobode medija novinari u Crnoj Gori dočekuju sa dosta neriješenih pitanja. Sindikat medija ističe da u našoj zemlji postoji samo jedan medij koji ima kolektivni ugovor, što, kako navode, jasno ukazuje na spremnost menadžera i vlasnika da mijenjaju uslove u kojima rade oni koje su zaposlili.

Ukazuju i da je redovnost i neisplaćivanje zarada problem koji je neophodno istaći u svakoj priči o crnogorskim medijima.

"Svjetski dan slobode medija prilika je i podsjetnik za sve subjekte društva, vladin i nevladin sektor, akademsku i medijsku zajednicu da afirmišu i podstiču slobodu i nezavisnost medija", kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije, neophodno je stalno unapređivati i poštovati, ocjenjuje Bogdanović. On je ukazao na važnost novinarske profesije i objektivnog i profesionalnog izvještavanja.

Izvor:rtcg