Bez stana tri hiljade doktora i sestara

Bez stana tri hiljade doktora i sestara

Trećina medicinskih radnika u Crnoj Gori, njih oko tri hiljade, prema podacima Samostalnog sindikata zdravstva, nema riješeno stambeno pitanje zbog toga što se ranije za izgradnju stanova ije izdvajalo dovoljno novca.

Predsjednica Samostanog sindikata zdravsta Ljiljana Krivokapić rekla je za list Dan da se stanje popravlja, ali da veliki broj njenih kolega nema stan, a da je situacija najteža na sjeveru.

Ona navodi da, osim niskih primanja, posebno medicinskih sestara koja se kreću oko 350 do 400 EUR, njihov položaj znatno otežava to što nijesu stambeno obezbijeđeni.

Naglašava da je 400 hiljada EUR koliko se godišnje izdvaja za izgradnju stanova medicinskim sestrama i ljekarima nedovoljno.

“Imamo 8,3 hiljade zaposlenih u sistemu zdravstva, od kojih oko 35 odsto nema stan ili živi u neadekvatnim objektima", kazala je ona.

Krivokapić navodi da očekuju početak pregovora oko povećanja platau zdravstvu, koje se godinama unazad nijesu značajno mijenjale.

“Nadamo se da će biti vraćen ugled našoj profesiji i da ćemo uspjeti da povećamo plate ljekarima i medicinskom osoblju", rekla je ona.

 

 

Izvor:rtcg