Vladika Joanikije: Mir božji Hristos se rodi je pozdrav koji se čuje kroz vjekove

Pravoslavni vjernici su večeras u Bijelom Polju kod crkve Svetog Petra tradicionalnim nalaganjem badnjaka proslavili Badnje veče i tako najavili Božić i obilježavanje rođenja Isusa Hrista. Vladika budimljansko nikšićki Joanikije, ističe da se pozdrav Mir božji, Hristos se rodi čuje kroz vjekove.

"Rođenje Hristovo raduje i nebo i zemlju, obnavlja vrijeme, obnavlja ljude, donosi ljubav, radost, mir, slogu. Privodi nas u naručje Božije i vraća nas jedne drugima da živimo u radosti i međusobnoj slozi i ljubavi" rekao je za Radio Bijelo Polje vladika Joanikije. Nakon liturgije koja je održana kod hiljadugodišnje crkve njegovo preosveštenstvo ističe da je ovaj praznik radostan, da nas miri i sabira.

"Kao što Njegoš pjeva u Gorskom vijencu 'Samo sobom noćas je veseo', jer je ova radost koja dolazi sa neba, od Boga, od ljubavi božije. I zato se sabiramo oko kolijevke bogomladenca Hrista, proslavljamo njegovo rođenje, mirbožamo se, jedni se sa drugima cjelivamo i prevazilazino sve naše međusobne nesporazume, koje kao ljudi taložimo svaki dan" ističe vladika budimljansko nikšićki Crnogorske mitropolije.

"Rođenje Hristovo nam daje snage da prevazilazimo sve teškoće u ovome životu. Slaveći rođenje Hristovo dobijamo novu snagu da idemo naprijed" ističe u izjavi za naš radio uz vjerski pozdrav Mir božiji, Hristos se rodi.

AUDIO SNIMAK - VLADIKA JOANIKIJE

Redakcija Radija Bijelo Polje

Foto i audio: Dalibor Rakočević