Bilingvalna nastava otvorila novo poglavlje u obrazovanju u OŠ “Nedakusi” (video)

Bilingvalna nastava otvorila je novo poglavlje u obrazovanju učenika u osnovnoj školi u Nedakusima, a osamnaest prvaka te vaspitno-obrazovne ustanove nastavu prati na dva jezika ‒ na maternjem i na engleskom uporedo.

Naime, u Osnovnoj školi “Nedakusi” od septembra ove godine  primjenjuje se bilingvalna, odnosno dvojezična nastava i to je jedina bjelopoljska škola u kojoj se sprovodi ovakakv koncept učenja.

Gostujući u emisji “Mladi za malde”, Radija Bijelo Polje, profesorica razredne nastave, Denisa Erović, kazala je da uvođenje bilingvalne nastave zapravo rezultat projekta “CLIL”, koji se od prošle godine sprovodi na nivou države.

“Tada je dvojezična nastava uvedena u četiri osnovne crnogorske škole, a već od ove školske godine projekat je proširen na još četiri osnovne škole, odnosno četiri odjeljenja, a jedno od njih je i odjeljenje prvog razreda u našoj školi u Nedakusima, jedno je u Beranama i dva u Podgorici”, saopštila je Erović.

Bilingvalna odnosno dvojezična nastava podrazumijeva učenje uz upotrebu maternjeg i stranog jezika, a iako je ovaj koncept učenja u razvijenim zemljama odavno zastupljen,  prema riječima Erović predstavlja značajnu novinu u savremenoj nastavi.

Denisa Erović, profesorica razredne nastave u Osnovnoj školi “Nedakusi” 

“Nastava se održava na maternjem jeziku, ali jedan dio časa održava se na engleskom jeziku, ali s obzirom da su to prvaci i da se zapravo tek privikavaju i na samo školu i obaveze, ja se trudim da primjenjujem taj kombinovani sistem, da ih prvo naučim taj osnovni vokabular, “učionički” jezik”, pojasnila je  profesorica razredne nastave Erović, dodajući da najviše englski jezik mogu da primjenjuju tokom časova Matematike i Prirode i društva.

Bliži se kraj prvog polugodišta, a Erović kaže da su rezultati već vidljivi i da je cilj postignut.

“Mi trenutno imamo 18 učenika u tom odjeljenju, mogu reći da su oni jako zadovoljni, da im je zanimljivo i zaista se trude da što više nauče. Aktivni su na časovima, spremni da svoje znanje podijele i sa drugima.  Već sada mogu reći da sam jako zadovoljna njihovim napretkom, sjajno su prihvatili ovaj koncept, što je nama i bio cilj, a vjerujem da je tome doprinijelo i to što su prvi “dodir” sa engleskim jezikom imali još u vrtiću”, istakla je Erović, napominjući da ocjene ne zavise od znanja engleskog jezika.

Razvijanje komunikacijskih vještina i upotreba engleskog jezika glavni je cilj bilingvalne nastave, koja je kako je podvukla Erović osnaživanje učenika kroz CLIL nastavu predstavlja izazov i za predmetnog nastavnika kako po pitanju realizacije nastave, tako i po pitanju kvaliteta nastavnog materijala.

“Kada je Ministarstvo prosvjete raspisalo javni poziv za sve zainteresovane nastavnike koji žele da se usavršavaju za sprovođenje bilingvalne nastave, odlučila sam da se prijavim. Jedini uslov bio je B2 nivo poznavanja engleskog jezika, obuka je trajala tri mjeseca i nakon završetka dobili smo sertifikate. Meni je bilo ponuđeno da pređem u neku gradsku školu, ali sam željela da stečeno znanje prenesem osnovcima u Nedakusima, jer se uglavnom ovakvi projekti sprovode u gradskim školama”, navela je Erović, koja je trenutno jedina iz Bijelog Polja koja je završila tu obuku.

Denisa Erović, Uma Striković, Iva Prebiračević i Dženan Ramović u emisiji "Mladi za mlade"

Erović će osnovcima koji trenutno u Nedakusima pohađaju dvojezičnu nastavu predavati  sve do petog razreda.

“Nadam se da će do tada moje kolege biti raspoložene da se uključe u ovaj projekat, prođu obuku i nastave sa njima da rade na ovakv način”, dodala je Erović.

Ona je posebno istakla i da će bilingvalna nastava učenike učiniti spremnijim da  nastave obrazovanje ili se zaposle u inostranstvu, kao i da će ovakav način obrazovanja mlade kvlitetnije spremiti za  tržište rada.

Uvođenje bilingvalne nastave posebno je obradovalo i prvake Osnovne škole ”Nedakusi”, a kako su kazali Uma Striković, Iva Prebiračević i Dženan Ramović, svakog dana nauče nešto novo.

 Uma Striković, Iva Prebiračević i Dženan Ramović u emisiji "Mladi za mlade"

Kako su naveli neke riječi su znali i prije škole, jer su učili u vrtiću, ali sada, kako kažu, znaju mnogo više, naučili su do broje, znaju i boje, a pored novih riječi iz oblasti Matematike, Prirode i društva i ostalih predmeta, naučili su i mnogo pjesmica, a engleski jezik uče i gledajući crtne filmove.

Repriza emisije “Mladi za mlade” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE