Šebek: Čuvanjem pčela, sačuvaćemo sebe i svoj opstanak

Redovna godišnja skupštinja udruženja ,,Pčelar“ održana je danas u velikoj sali Centra za kulturu, uz prisustvo velikog broja ovadašnjih pčelara.

Pored sumiranja utisaka između dvije skupštine, na dnevnom redu su se našle četiri tačke od kojih izbor radnog predsjedništva i utvrđivanje kvoruma, Izvještaj o radu za 2018. godinu,  Plan rada za 2019. godinu i posljednja tačka razno. Za radno predsjedništvo skupštine izabrani su Milorad Rovčanin, Snežana Cmiljanović i Džafer Mušović.

Predsjednik bjelopoljskog udruženja ,,Pčelar“, Vladimir Šebek,  u svom obraćanju je kazao da je 2018. bila jedna od najlošijih godina za naše područje, a da su prinosi meda, kako navodi, bili minimalni.

,,Pčelari su bili prinuđeni da tokom čitave godinu prihranjuju svoja pčelinja društva. Oni su podnijeli najveći teret u vidu te prihrane. Jedan veliki problem koji nas stalno čeka u proljeće jeste kako da zaštitimo pčelinje zajednice od nesavjesnih koji upotrebljavaju pesticide prilikom prskanja svojih voćnih zasada i dvorišta protiv korova. Nadamo se da će naredna godina biti bolja za pčelare“, dodao je Šebek, i istakao da čuvanjem pčela čuvamo sebe i svoj opstanak.

Pored članova udruženja, današnjoj sjednici su prisustvovali i gosti predsjednici udruženja pčelara sa saradnicima, Velizar Cimbaljević iz Berana, Mirsad Hodžić iz Prijepolja, Savo Mrdak iz Priboja, i Pero Lukić iz Užica.

Plan rada za narednu godinu sačinjen je od aktivnosti koje se tiču uvećanja članova društva, nabavke i raspodjele materijalnih sredstava, aktivnosti pošumljavanja, zdravstvene zaštite pčelinjih zajednica, biće organizovani Dani meda 2019., kao i druge aktivnosti koje će biti u korist ovdašnjih pčelara.

,,Kada je u pitanju zdravstvena zaštita pčelinjih zajednica posvećuje se značajna pažnja zdravlju pčela. Imali smo i ove godine slučaj američke kuge na području Dobrakova, Kanja i Mioča, koja je brzom intervencijom veterinara sanirana. Nastojaćemo da u saradnji sa veterinarskim inspektorom sljedeće godine izvršimo kontrolu zaraženog područja. Pčelarstvo kao i Udruženje bez saradnje Lokalne uprave ne može opstati, pa i ovom prilikom molim da nastave sa podrškom da bi održali pčelarstvo na nivou koje mu pripada jer je u interesu svih, a najviše opstanka pčela bez kojih bi život na planeti bio nezamisliv“, zaključio je Šebek.  

Minutom ćutnje prisutni su odali počast preminulim članovima Udruženja između dvije skupštine.

Podnijet je finansijski izvještaj i donesen Plan rada za 2019. godinu

 

Autorka i foto: Eldina Bećirović

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE