Kolić: “Malac genijalac” najbolji izbor za mentalni razvoj djece (video)

Škola mentalne aritmetike “Malac genijalac”, namijenjena zdravom razvoju dječijeg mozga, nedavno je počela sa radom i u Bijelom  Polju, a već sada broji 19 polaznika koji  će tokom dvogodišnjeg procesa savladati vještine brzog računanja, ali i trajno razviti analitičko  i logičko razmišljanje, fotografsko pamćenje, odličnu memoriju i koncentraciju.

“Malac genijalac” prva je škola takve vrste u našem gradu, a za cilj ima podsticanje i razvijanja intelektualnih vještina i sposobnosti djece, počev od ranog perioda njihovog života, istakao je profesor metalne aritmetike, Emil Kolić, gosstujući u emisiji Otvoreni studio, Radija Bijelo Polje.

“Mentalna aritmetika je popularan i moderan edukativni model razvoja kognitivnih sposobnosti djece, a Crna Gora je 51. zemlja koja koristi ovu disciplinu. ‘Malac genijalac’ je školica za talentovanu djece od četiri do 12 godina, koja će uz pomoć određenog programa razviti i unaprijediti svoje mentalne sposobnosti. Naša škola radi po patentiranom programu HIKARI, koji potiče iz Japana, a koji zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus, čijom vizuelizacijom se postiže izvanredno brzo računanje. Upotrebom abakusa aktiviraju se obje moždane hemisfere čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal. Nakon savladavanja rada na abakusu, učenici su u stanju da obavljaju komplikovane računske operacije bez ikakvih pomagala, isključivo misaonim putem, dajući tačan odgovor za samo par sekundi”, pojasnio je Kolić.

Polaznici Škole mentalne aritmetike “Malac Genijalac” podijeljeni su u tri grupe – od četiri do šest godina, od sedam do devet i od 10 do 12, jer je program različit za sve tri starosne kategorije.

“Program je namijenjen djeci, uzrasta od 4. do 12. godine, jer se u tom periodu dječiji mozak se najdinamičnije razvija. Prva grupa na samom početku samo uči brojeve, dok druge dvije odmah rade na usvajanju tehnika upotrebe abakusa. Program je fleksibilno i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Iako smo nedavno počeli sa radom napredak se kod djece već primjećuje, zaista sam zadovoljan i nadam se da ćemo već od maja nastupati i na raznim takmičenjima”, kazao je Kolić, jedini profesor mentalne aritmetike u Bijelom Polju.

Brzo mentalno računanje je samo jedna od vještina koju malci genijalci savlađuju, a prema riječima Kolića, mnogo su važniji rezultati koji se postižu su sveobuhvatni razvoj kognitivnih sposobnosti djeteta.

“Raznim vježbama djeca stiču izuzetno dužu koncentraciju i pažnju kod djece, usavršavaju fotografsko pamćenje, popravljaju momoriju, razvijaju reflekse i predusretljivost, povećavaju inteligenciju, razvijaju kreativnost i maštu. Sve to im omogućava da budu uspješniji, pametniji i genijalniji, a upravo je cilj ove škole da iznjedri inteligentne ljude, koji će biti od velke koristi našem gradu i državi”, istakao je Kolić.

Gosti emisije Otvoreni studio, Radija Bijelo Polje, danas su bili i polaznici škole “Malac genijalac” – Emra Šabović, Hamza Kolić, kao i Boško Rakočević.

Osmogodišnja Emra kaže da je “Malac genijalac” njen izbor jer želi da usavrši sposobnost brzog računanja.

“Taj talenat prvo  je primijetila moja učiteljica, a zatim i roditelji. Ova škola će mi zaista pomoći da napredujem i radujem se svakom novom času, koji je jako zanimljiv”, kazala je Emra.

A “Malac genijalc” izbor je i osmogodišnjeg Hamze Kolića.

“Prvo roditelji, a zatim i učiteljica, primijetili su da brzo računam. Od kada sam se upisao u školu “Malac genijalac” to radim mnogo brže, a naučio sam i dosta novih stvari”, rekao je Kolić, poručujući svojim drugarima da i oni postanu član skupine malih genijalaca.   

Zaljubljenik u matematiku, devetogodišnji Boško Rakočević, kazao je da je Škola mentalne aritmetike “Malac Genijalac” odlična prilika za sve koji žele da usvajaju nova znanja.

“Ono što me posebno raduje jeste način na koji radimo, jer istovremeno učimo i igramo se. Čak sam i drugare iz svoje osnovne škole pokušao da naučim da brže računaju. Časovi u školi “Malac genijalac” su jako zanimljivi i radujem se svakom novom”, naglasio je Rakočević.

Upis u školu “Malac genijalac” je u toku i svi oni koji žele mogu postati dio skupine malih genijalaca.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 https://soundcloud.com/rbp-redakcija/radio-bijelo-polje-otvoreni-studio-malac-genijalac-emil-kolic-i-djeca-2911 

Autorka:Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE