Prevencija ključna za zdravlje mladih (video)

Savjetovalište za mlade u bjelopoljskom Domu zdravlja mjesečno posjeti oko 100 osoba, a kroz rad u grupama i uz pomoć stručnjaka, mladi uspješno prevazilaze brojne probleme sa kojima se suočavaju, saopštila je danas psihloškinja Danijela Femić.

Gostujući u emisiji „Mladi za mlade“, Femić je istakla da je preventivno djelovanje osnova rada bjelopoljskog Savjetovališta za mlade, te da je širok spektar oblasti kojima se bave.

„Sve je mnogo bolje prevenirati, nego liječiti, zato smo i programom Savjetovališta za mlade predvidjeli niz preventivnih aktivnosti koje se odnose na opšte zdravlje i normalan rast i razvoj, alkoholizam, narkomaniju i pušenje, rizično ponašanje, seksualno, reproduktivno i mentalno zdravlje. Svake godine širimo naš program, pokrećemo nove teme, a ono što je posebno važno, pružamo mogućnost mladima da sve ono što su naučili primijene u stvarnom životu, jer su upravo tada rezulatati našeg rada najvidljiviji“, kazala je Femić.

Ona je napomenula da je Dom zdravlja u Bijelom Polju još 2004. godine uočio potrebu za edukacijom i prevencijom mladih.

dr  Danijela Femić psihloškinja u u bjelopoljskom Domu zdravlja

„Mi smo ambiciozno krenuli u ovu priču još 2004. godine i to na inicijativu prim. dr Majde Dobardžić, direktorke Doma zdravlja, koja nam i sada pruža veliku podršku. Interesovanje mladih je zaista veliko, što je svakako i pokazatelj  da i oni prepoznaju važnost postojanja jednog ovakvog servisa“, istakla je Femić.

Kako je kazala veliki broj mladih dolazi preventivno, međutim, ima i onih koji se jave sa određenim problem i traže pomoć.

„Najčešće su to mladi koji su pretrpjeli vršnječko nasilje, a ima i onih koji se bore sa problemom zavinosti, tako da u tom slučaju najčešće dolaze u pratnji roditelja. Sa njima se prvo radi individualno, a tek kasnije se priključuju grupi“, pojasnila je psihološkinja Femić.

Femić je istakla da su danas mladi spremni da otvoreno govore o svojim problemima, te da se često dešava da oni sami predlažu temu o kojoj bi željeli da razgovaraju.

„Djeca zaista imaju povjerenja u nas, spremna su da sa nama otvoreno razgovaraju o svim problemima, svemu ono što ih muči, o onome što proživljavaju u porodici ili školi, jer znaju da smo mi tu da im pružimo podršku i da im pomognemo“, dodala je ona, napominjući da je najvažnije da mladi razumiju jedni druge i da ne ćute o svojim problemima.

Psihloškinja Femić je naglasila i da su bolesti zaviosnosti i vršnjačko nasilje još uvijek najveći problemi mladih, zato su u bjelopoljskom Savjetovalištu za mlade, posebno usmjereni na ta pitanja, te organizuju broje radionice, predavanja i tribine na tu temu.

Teodora Grandov, Radmila Ljuboja i Eldar Kasumović

O svojim iskustvima danas su govorili i sami polaznici Savjetovaišta za mlade, a kako je kazala Teodora Grandov za samo godinu dana uspjela je da mnogo toga nauči.

„Iako nijesam imala neki određeni problem, na preporuku mojih profesora sam odlučila da odem na predavanje i zaista mi se dopao način rad, uvidjela sam da mogu da naučim dosta toga i odlučila da ostanem. Sada bolje uočavam sve probleme i mogu zaista da pomognem mojim vršnjacima, da im dam pravi savjet i da ih na neki način zaštitima“, kazala je Teodora.

Načinom rad i funkcionisanjem Savjetovališta za mlade zadovoljna je i Radmila Ljuboja, a kako je kazala, ponosna je što je dio sjajnog tima.

„Kada je prije godinu dana u našoj školi održano predavanje, odlučila sam da se učlanim i da počnem redovno da pratim sva predavanja i programe koje organizuje Savjetovalište za mlade. Zaista se nijesam pokajala, mnogo toga sam naučila i željno iščekujemo svako naredno predavanje“, kazala je Radmila.

Na prijedlog Radmile i Teodore, član Savjetovališta za mlade postao je i Eldar Kasumović.

„Odmah sam uvidio da je zaista rad ovog Savjetovališta jako važan za nas mlade, jer nam omogućava da se suočimo sa problemima, da ih lakše prevaziđemo i zajednički dođemo do rješenja. Problemi mladih  su nažalost još uvijek tabu teme i mali broj mladih je spreman da o njima govori. Međutim, Savjetovalište nam omogućava da o našem problemima jasno i otvoreno progovorimo, jer znamo da sve što kažemo tu, ostaje među nama“, kazao je Eldar.

Teodora Grandov, Radmila Ljuboja i Eldar Kasumović

Teodora, Radmila i Eldar istakli su da su bolesti zavisnosti, vršnjačko nasilje, kao i brojne predrasude, problemi koji i danas najviše pogađaju mlade, ali da se nadaju će kroz rad Savjetovališta uspjeti bar donekle da se suzbiju.

Repriza emisije "Mladi za mlade" na programu je večeras na programu Radija Bijelo Polje od 20 sati i 15 minuta.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE