Bez ideje sloge i zajedništva, ukorijenjene u našoj prošlosti, nema ni budućnosti (video)

Dan Re­pu­bli­ke, 29. no­vem­bar, pra­znik ko­ji su u vri­je­me ve­li­ke Ju­go­sla­vi­je sla­vi­li svi na­ro­di i na­rod­no­sti, juče je obi­lje­žen i u Bijelom Polju, a veliki broj jugonostalgičara jednoglasno je pjevao pjesme iz NOR-a i tako "oživio" je­dan od naj­ve­ćih pra­zni­ka u ne­ka­da­šnjoj SFRJ.

Dan Re­pu­bli­ke sim­bo­li­zo­vao je za­jed­ni­štvo i sve ono što je pred­sta­vlja­la „Ti­to­va Ju­go­sla­vi­ja“, iako su 29. novembar nažalost mnogi zaboravili, dr Rajko Stevović, skojevac, član glavnog odbora Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista,  veliki humanista i društveni aktivista, sa ponosom se sjeća tog vremena, koje je odredilo našu budućnost.

“Na pomen 29. novembra prvo pomislim na lica i ljude, djecu, moje vršnjake, koji su poginuli, dali svoje živote za slobodu, koju danas ne znamo da poštujemo i cijenimo. Sloboda je ono najdragocjenije što smo mogli da dobijemo, ali je ona krvlju plaćena. Ja uvijek polazim da od toga „Da li će sloboda moći da pjeva, kao što su sužnji pevali o njoj“, ali na žalost ne može, a za to smo i mi krivi, jer nijesmo sačuvali tekovine Narodno-oslobodilačke borbe, a ljudi koji su dali živote za našu slobodu padaju u zaborav“, kaže dr Stevović za „Start Art“.

U želji da starije generacije evociraju sjećanja na dane velike Jugoslvije, da se oživi ideja antifašizma, promoviše jedinstvo, bratstvo i sloga, dr Stevović je i inicirao proslavu Dan Republike.

„Misija nas antifašista je da oživimo naše junake, slavne heroje, da ne dozvolimo da se ugase Trinaestojulske vatre, da ne dozvolimo da se zaboravi ime Tito. Tito je mudrost bratstva i jedinstva, tvorac onog ljudskog u nama. Zato ne smijemo dozvoliti da slavni datumi naše svijetle istorije odu u zabora, već o njima treba da govorimo, da ih slavimo, da se njima ponosimo i dičimo“, poručuje član glavnog odbora Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista.

De­ce­ni­ja­ma je 29. novembar bio po­vod za dru­že­nje, ne­rad­ne da­ne, škol­ske pri­red­be, a prisjećajući se nakadašnjih proslava ovog praznika,  dr Stevović kaže da je sve gra­đa­ne Ju­go­sla­vi­je po­seb­no ra­do­va­la Da­na Re­pu­bli­ke.

“Obi­lje­ža­van je pra­vom sve­čar­skom at­mos­fe­rom, svi su oblačili odlijelila, borci su stavljali ordenje, udarnici su stavljali udarničke značke, đa­ci pr­va­ci su to­ga da­na do­bi­ja­li cr­ve­ne ma­ra­me, orga­ni­zo­va­ne su sve­ča­ne aka­de­mi­je, do­dje­lji­va­ni su or­de­ni i vi­so­ka pri­zna­nja. Priređivale su se raz­ne sve­ča­no­sti, svi su se veselili, družili“, prisjeća se dr Stevović.

On ističe da je tog 29. novembra 1943. godine ostvarena vje­kov­na te­žnja ju­go­slo­ven­skih na­ro­da za uje­di­nje­njem.

“To je bilo vrijeme u kojem su vladale ideje slobode, bratstva, jedinsta, sloge I zajedništa I upravo te vrijednosti moramo njegovati I prenostiti ih na nove generacije”, poručio je dr Rajko Stevović, skojevac, član glavnog odbora Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista.

Dan Re­pu­bli­ke – 29. no­vem­bar obi­lje­ža­vao je go­di­šnji­cu Dru­gog za­sje­da­nja AV­NOJ-a (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije), ka­da je u Jaj­cu do­ni­je­ta od­lu­ka o fe­de­ral­nom ustroj­stvu dr­ža­ve.
Isto­rij­skog da­tu­ma 29. no­vem­bra 1943. go­di­ne usta­no­vljen je Na­ci­o­nal­ni ko­mi­tet oslo­bo­đe­nja Ju­go­sla­vi­je i od­lu­če­no „da se Ju­go­sla­vi­ja iz­gra­di na de­mo­krat­skom, fe­de­ra­tiv­nom prin­ci­pu kao za­jed­ni­ca rav­no­prav­nih na­ro­da”.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Zoran Rakočević, Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE