Predstavljen projekat ,,I smrt pije dojč“ (video)

Projekat ,,I smrt pije dojč“, čiji je nosilac JU Dom starih Bijelo Polje, predstavljen je danas u Dnevnom boravku za stare osobe.

Projekat koji podsjeća na temu o kojoj se malo govori, ima za cilj da ukaže na značaj palijativne njege.

Koordinatorka projekta, Marijana Smolović, kazala je da ovim projektom žele da ukažu na značaj psiho-duhovnog i socijalnog aspekta palijative, ali i potrebu, kako ističe, na sveobuhvatnim i holističkim pristupom pacijentima u terminalnoj fazi bolesti.

,,Projekat je koncipiran na globalnoj franšizi pod nazivom ,,Death caffe“ i podrazumijeva razmjenu misli, ideja i stavova o kraju života uz kafu, čaj i slatkiše. ,,Death caffe“ do sada je organizovan u 61. državi, a Crna Gora je od danas i 62. članica ove zajednice“, ističe Smolović.

Doktor Nemanja Milovanović, specijalista opšte medicine iz Beograda, prvi je pokrenuo ovu priču u Srbiji, a večeras je govoreći o iskustvima iz oblasti palijativne njege, kazao da o životu i smrti možemo govoriti iz svih aspekata i profesija.

,,Osoba koja je suočena sa smrću izuzetno je nemoćna, zbog bolesti, starosti i uplašenosti, i naša dužnost je da toj osobi pomognemo. Palijativno zbrinjavanje je potreba ljudi da se nađu osobi koja umire, i ta potreba je toliko jaka da će kad-tad doći do svih pora našeg društva. Stepen razvoja palijativnog zbrinjavanja jeste pokazatelj razvijenosti jednog društva. Dom starih Bijelo Polje ima potencijal da bude svetionik razvoja palijativnog zbrinjavanja u Crnoj Gori“, naglašava dr Milovanović.

Direktor Doma starih Bijelo Polje, Dejan Pavićević zahvalio se prisutnima koji su govorili o ovoj temi, i kazao da palijativna njega u toj ustanovi uspješno funkcioniše više od pola godine.

Sugrađanin, proslavljeni glumac Moamer Kasumović, podržao je ideju o realizaciji projekta, i kazao da bi smrt trebalo shvatati kao jednu neminovnost, i stvar koja je, kako ističe, jedina sigurna. On objašnjava da se smrt u našem narodu smatra velikom tragedijom, ali se, ističe, treba zapitati da li ta osoba ide možda na bolje mjesto.

Palijativno zbrinjavanje je pristup kojim se poboljšava kvalitet života pacijenta suočenog sa neizlječivom bolešću, kao i njihovih porodica.

,,Crkva nas uči da je smrt samo prelaz iz ovog u zagrobni život, to nam je i Gospod ostavio, jer je i došao na ovaj svijet da pokaže čovjeku kako treba da živi i vlada u njemu. Svi treba da se popravimo kao ljudi, ne da se bojimo smrti već da se bojimo grijeha“, kazao je u svom obraćanju protojerej , Nikola Skopljak.

I doktor Nikola Raosavljević, specijalista opšte medicine govorio je o svom viđenju smrti i istakao da svakog jutra kada se čovjek probudi - treba da uživa u tom danu.

,,Medicina je toliko napredovala da smrt danas nije bolna, postoje analgetici, ljekovi i palijativno zbrinjavanje. Svoje pacijente se trudim da upoznam da smo svi umirujući, da je život prolazna kategorija, a da poslije života ostaje samo ono lijepo, ili ružno što smo uradili“, pojašnjava dr Raosavljević.

O svom viđenju smrti govorili su i doktor Gordana Konatar specijalista psihijatar, profesor Milivoje Mićo Radović, zaposleni u Domu starih Samra Mehović i Amela Dobardžić.

,,Posao vjerskih službenika jeste upravo da svojim vjernicima olakšaju i ubijede ih da smrt nije nešto opasno, ili zla kako je neki doživljavaju, ali da je suprotnost smrti – vječnost. Smrt nije prekidanje, već je to put u vječnost, i o njoj se malo govori. Islamski tekstovi govore i stalno od nas traže da mi permanentno razmišljamo o smrti“, kazao je u svom obraćanju, efendija Admir Zekić.

U okviru projekta ,,I smrt pije dojč" planirana su još četiri sastanka.

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE