Lijepo vrijeme pogoduje jesenjoj sjetvi (video)

Na području naše opštine u jesenjoj sjetvi biće zasijano oko 60 hektara pšenice, oko 25 hektara ozime raži i oko 10 hektara ozimog ječma, dok će od  krmnih kultura uglavnom biti zastupljene mješavine trava i leguminoza i travne smješe, kazao je savjetnik u opštinskoj Službi za poljoprivredu Fadil Bahović.

Gostujući u emisiji “Eko zona” Radija Bijelo Polje, on je istakao da se iz godine u godinu smanjuju površine pod žitaricama i ostalih rataskih kultura za ljudsku ishranu.

Fadil Bahović - savjetnik u opštinskoj Službi za poljoprivredu

„U poslednjh 15 godina imamo stalni trend smanjivanja broja površina pod žitaricama za ljudsku ishranu,  što je sa ekonomske strane i opravdano. Problem predstavlja usitnjenost parcela a na malim parcelama je neisplativo uzgajati žitarice, zbog niske cijene brašna.  S druge strane, primjetan je porast broja parcela pod krmnim biljem za stočnu ishranu, naročito pod silažnim kukuruzom, jer unazad dvadesetak godina, nije bilo ni hektra zemlje pod ovom kulturom. To je i razumljivo,  sobzirom da  imamo i trend povećanja stočnog fonda”, istakao je Bahović, dodajući da lijepo jesenje vrijeme ide na ruku poljoprivrednicima.

„Tokom seprtembra i oktobra, trebalo je zasijati  travne smješe, kako bi biljke formirale većinu korjena i nadzemnog stabla i pripremile se za lako prezimljavanje u slučaju niskih temperatura i suvomrazice“, kaže on i naglašava da je optimalno vrijeme za završetak jesenje sjetve kraj novembra ipočetak decembra.

 

Repriza emisije “Eko zona” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje