Održana tribina o održivom upravljanju komunalnim otpadom (video)

Ministrastvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Sekretarijatom za ruralni i održivi razvoj organizovalo je danas u skupštinskoj  sali prezentaciju projekta pod motom “Odvojeno sakupljanje otpada moja odluka”, čiji je autor magistrica Rita Bajraktarević. Prezentaciji  su prisustvovali učenici, članovi ekoloških sekcija sa profesorima iz osnovne škole “Braća Ribar” iz Zatona i Srednje stručne škole.

Današnji sastanak je bio informativno edukativinog karaktera a organizovan je u cilju podizanja ekološke svijesti kod građana, kazao je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni razvoj, koji je podsjetio i šta je na nivou lokalne uprave učinjeno u cilju upravljanja komunalnim otpadom.

Tribina o održivom upravljanju komunalnog otpada

“Donesen je državni plan upravljanja otpadom na osnovu koga smo mi donijeli Lokalnim plan upravljanja neopasnim građevinskim otpadom, a u kojem  smo definisali sve ono što se tiče novog cirkularnog načina upravljanja otpadom. To znači da se resurs uzme, napravi proizvod a otpad ponovo tretira kao resurs. Takođe se podrazumijeva uvođenje odvojenog sakupljanja, izgradnja određenih kompostana kad je u pitanju biološki otpad, razdvajanje otpada na reciklabirne elemente koji zahtjevaju selekciju na više frakcija i drugo. Donijeta je odluka o načinu odvojenog sakupljanja komunalnog otpada radi dalje obrade, definisano je ko bi  trebalo o da sakuplja taj otpad, kakve su obaveze nas kao korisnika usluge  I kakve su obaveze onoga ko preuzima tu otpad. Definisane su uloge svih sekretarijata i resora  na nivou lokalne uprave”, kaže Ćorović, dodajući  da su propisane i kazne sa sve one koji ne poštuju ove odluke.  

 Jasmin Ćorović - sekretar Sekretarijata  za ruralni razvoj

Branka Milašinović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kaže da naša država  i resorno  ministarstvo ulažu silne napore da se sistem odvojenog  sakupljanja otpada uredi na kvalitetan način.“Da bi se sistem odvojenog sakupljanja otpada uveo nije  dovoljno samo  kupiti određeni broj kontejnera, kao što smo mi to učinili ove godine u okviru pilot projekta, već je  neophodno  zaokružiti pravnu regulativu, posjedovati određenu infrastrukturu i određeni nivo ekološke svijesti”, istakla je Milašinović i pohvalila Opštinu Bijelo Polje za ostvareni napredak u oblasti  održivog upravljanja komunalnim otpadom.

Autorka projekta “Odvojeno sakupljanje otpada moja odluka”, profesorica Rita Bajraktarević, podsjetila je da se o upravljanju komunalnim otpadom u Crnoj Gori počelo govoriti  već 2004. godine.

Tribina o održivom upravljanju komunalnog otpada

“I od tada do danas, a to je nekih četrnaest godina, mijenjali su se zakoni i strateška dokumenta, a ono što je važno jeste da u ovom momentu imamo i tematske i  normativne akte, čime su stvorene  osnove  za upravljanju otpadom. Kad govorimo o tematskim aktima to su strategije upravljanja otpadom do 2030. godine i Državni plan upravljanja otpadom za period  od 2015-2020. Lokalni planovi upravljanja  komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom su takođe   važna akta koja treba da donesu sve lokalne samouprave. U Crnoj Gori imamo 23 jedinice lokalne samouprave,  i  skoro sve su one  donijele planove.  Kotorska i nikšićka opština to nijesu još uvijek učinile,  ali računamo da će u narednom periodu ispoštovati kako  zakonsku, tako  i obavezu prema svojim  građanima”, istakla je Bajraktarović.

Od predstavnika škola danas se moglo čuti da u nastavnim programima nijesu dovoljno zastupljeni sadržaji koji se tiču zaštite životne sredine, te da bi kreatori nastavnih planova o tome trebalo  da povedu računa.

  

 

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje