Čitajući knjige saznajemo istine o životu (video)

Kako je shvaćena knjiga kao medij, zbog čega je važno da se čita?

Radmila Šćekić - profesorka književnosti i  bibliotekarka u Elektro ekonomskoj školi

Radmila Šćekić: O tome koliko je knjiga važna i koliko je važno čitanje moglo bi mnogo toga da se kaže. U prvom redu knjiga ima svoj saznajni karakter. Mi čitajući knjige saznajemo mnoge istine o životu, o ljudima, događajima, vremenima koja su iza nas. Iz tih djela mi saznajemo nešto što možda iz predmeta koje smo  izučavali nijesmo bili u prilici da naučimo. Ta funkcija saznanja književnosti je veoma bitna. Pored te postoji i ona druga- vaspitna funkcija književnosti jer mi istovremeno čitajući književna djela, mi se vaspitavamo. Mi vaspitavamo i one  oko sebe. Jednostavno usvajamo sve što je pozitivno iz tih djela, a ono što je negativno odbacujemo. Na taj način mi vaspitavamo i sebe. O sebi saznajemo mnogo više, mi pronalazimo u tim knjigama ličnosti slične sebi, mi se znači izgrađujemo čitajući književna djela. Mi postajemo bogatiji za neke  nove vrijednosti. Preko tih književnih djela stižemo u predjele gdje ne bi mogli stići. Iz mnogih književnih djela upoznajemo istoriju. Čitajući ruske klasike mi se preseljavamo u vrijeme i vidimo kakvim su životom živjeli ljudi tog vremena. Iz tih klasičnih djela mi saznajemo psihologiju ličnosti. Dovoljno je da  čitamo Dostojevskog upoznajemo ljude i sebe same. Mnogi su psihoanalitičari zasnivali teorije na njegovim djelima. Ne mogu zaboraviti Selimovića, Lalića koji su se bavili tim razmišljanjima pojedinih ličnosti i ostavili dubok trag i svrevremenu vrijednost u našoj književnosti. Književna djela imaju i zabavni karakter i čitajući  lijepo stvaramo lijepo.

Edin Smailović - rukovodilac Narode biblioteke u Bijelom Polju

Edin Smailović: Čitanje je bitno radi razvijanja kritičkog razmišljanja kod stanovništva, radi razumijevanja društva i  društvenih odnosa, da bi smo razumjeli prošlost, da bismo  razumjeli sadašnjost i da bi mogli imati iole ikakvu predstavu kako bi trebala  da izgleda  budućnost. Prosto i vrlo jednostavno kazano čovjek i čovječanstvo bez čitanja nema budućnosti.

S obzirom da je Narodna biblioteka po svojoj ulozi zadužena da izađe u susret svim kategorijama stanovništva, odnosno svim čitaocima koje imamo mi se trudimo da u skladu sa svojim mogućnostima izađemo u susret željama naših čitalaca, međutim tu postoji jedan problem što naše finansijske mogućnosti nisu takve da bi mi mogli ispratiti tu kompletnu nabavku, tako da se uglavnom odlučujemo na to da postavljamo određene prioritete. U ovom slučaju to je nabavka školske lektire i najnovijih hitova iz oblasti beletristike i bar po par primjeraka od pisaca koji su te godine dobili najznačajnije nagrade u svijetu i književne nagrade u Crnoj Gori i okruženju. Svake godine naši korisnici mogu uživati u čitanju najnovijeg dobitnika Nobelove nagrade, Bukerove, NIN-ove, nagrade Meša Selimović ... 

Trudimo se da izađemo u susret svim tim zahtjevima.

 

Repriza ''Sfere znanja'' je u 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Andrijana Rabrenović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Obrada teksta: Jasminka Mulić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE